Miljoner lösenord till Facebook/Netflix läckta – gör så här för att skydda dig

Josefin Wallin

Uppdaterades: 28 januari, 2024
Publicerades: 26 januari, 2024

Miljoner lösenord till bland annat Spotify, Pay Pal, Facebook och Netflix är läckta. Är du en av de drabbade? Det här har hänt och så här skyddar du både dig själv och företaget mot intrång.

Miljoner lösenord har läckt

Den som har varit uppmärksam har säkert redan noterat att inloggningsuppgifter till såväl Netflix som Facebook har läckt. Det rör sig om ofantliga 70 miljoner inloggningsuppgifter – och det får oss förstås att ställa oss själva frågan, berörs jag? Hur många svenskar som är berörda är däremot fortfarande oklart. Läckan rör sig om en ”kombolista”, enligt SVT. En kombolista är en sammanfattning över flera listor med nu läckta lösenord. Listorna med de läckta inloggningsuppgifterna ligger ute så att i princip vem som helst kan få tag på och använda uppgifterna.

Aktuellt är också det omfattande läckage av personuppgifter av Coop Värmlands kunder. Där 167 000 kunder fick sina uppgifter läckta på darknet. Även om läckan primärt avser privatpersoner så kan det även drabba företag. Speciellt i de avseenden man har samma inlogg till exempelvis sin jobbmail – vilket kanske inte är helt omöjligt?

Att vara på tå och vaksam är därmed ruskigt viktigt.

Så vad ska jag göra om jag misstänker att mitt lösenord läckt?

  1. Du kan slå på multi-auktorisering på dina sociala medier. Så att det inte räcker att enbart logga in med hjälp av ett vanligt lösenord. Med det här knepet kommer du långt!
  2. Se till att du har en överblick över din data som företag och om något dyker upp som inte ska vara där – ha en god förmåga att snabbt plocka bort det. Det kännetecknar en framgångsfaktor för att som företag skydda sig mot angrepp.
  3. Se till att vara vaksam med vilka program du laddar ner i datorn och telefonen. Det gäller också att vara vaksam över vilka länkar du klickar på som du mottar i exempelvis ett jobbmail. Det här är annars ett sätt för någon att ta kontroll över din dator och på så vis komma åt dina kontouppgifter.
  4. Du kan kolla om dina uppgifter finns med här – där du kan se om du blivit hackad.
  5. Tråkigt men ack så viktigt: Välj unika lösenord och undvik självklara namn och kombinationer.

Läs mer: Cyberattacker mot företag ökar – så här undviker du en cyberattack