<![CDATA[ Ägarna Alcides Viamontes, Henrik Frienholt och Ludvig bohlin. ]]>

De tar in miljoner till snabbare webb

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 4 december, 2017

 Umeå-bolaget ShimmerCat tar in 3 miljoner kronor i kapital. För bolaget möjliggör tillskottet att de kan snabba på utvecklingen av deras lösning för att skapa snabbare webbsidor

När allt fler konsumenter handlar över nätet så ökar också kraven på e-handlarna att ha snabba sidor som laddar fort. Långsamma hemsidor kan få kunder att klicka sig vidare till andra butiker.

– En snabb webbsida är en av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik e-handelssida, men problemet med laddningstider är komplext och det kräver oftast stora resurser. Det ShimmerCat gör, med hjälp av en egenutvecklad mjukvara, är att automatisera optimeringen och skapa supersnabba webbsidor, berättar bolagets grundare Alcides Viamontes Esquivel.

Bakom ShimmerCat står två forskare från Umeå Universitet inom beräkningsvetenskap, och med tjänsten kan e-handlare minska sina laddningstider från 40 procent och uppåt.

– Google har visat att e-handlare tappar 53% av besökarna om de har en laddningstid över 3 sekunder. Så laddningstider har en enorm betydelse som framgångsfaktor, fortsätter Alcides Viamontes

ShimmerCat var en av de första i världen att bygga en mjukvara i det nya webbprotokollet HTTP/2, och deras teknologi har fått mycket uppmärksamhet. Umeå-bolaget har bland annat vunnit priser som ‘Årets unga företagare’ och SKAPA-priset, och nyligen vann ShimmerCat första pris då de pitchade sin unika lösning på e-handelskonferensen Nordic eCommerce Summit i Malmö.

– Vi har ett stort intresse från ledande e-handlare och även e-handelsplattformar. Vi hoppas kunna gå ut med några namn inom kort, säger Henrik Frienholt.

Bland investerarna finns Partnerinvest Norr, Sparbanksstiftelse Norrlands Riskkapitalstiftelse och affärsängelbolaget Northern Light Capital, och de väljer att gå in med kapital eftersom de anser att ShimmerCat är en spännande produkt med stor potential.