<![CDATA[]]>

Dubbelt så bra när tvillingarna startade eget

Camilla Björkman

Publicerades: 4 januari, 2012

Tvillingarna Mikael och Peter Lindström driver över tio sajter anpassade till mobilen – och startar nya hela tiden. Här är deras råd till dig som vill starta en sajt och tjäna pengar på annonser och affiliate.

Att bygga en sajt som tickar in pengar medan man gör någonting annat är en dröm många har. Men det är inte lätt att lyckas i konkurrensen. Det vet tvillingarna Mikael och Peter Lindström som driver över tio sajter som listar allt ifrån lediga jobb till barnkläder.

– Nyckeln är att skapa flera sajter i stället för att lägga allt krut på en enda, säger Mikael.

Han refererar till den så kallade 90/10-regeln, där 10 procent av sajterna kommer att stå för 90 procent av intäkterna:

– Du vet inte på förhand vilken av dina sajter som kommer att bli ditt guldkorn. Därför gäller det satsa på flera, testa dig fram och se vilken av dem som drar iväg.

För tvillingarna har den bästa sajten hittills varit Jobblediga.se, som listar annonser från andra jobbsajter. Mobilize.se/pris jämför olika tjänster och Sverigelokalt.se presenterar lokal information.

Syftet är inte att skapa de snyggaste sajterna utan att ge ett bra innehåll och driva trafik från Google. På så sätt tickar pengar in från annonser och affiliate. Men pengarna är inte allt:

– Man lär dig väldigt mycket av att göra olika webbprojekt. Jag hade aldrig fått det jobb jag har inom sökmotoroptimering om jag inte hade byggt mina sajter, säger Mikael.

Hur gör man då för att sticka ut bland alla sajter och bli den som kommer först upp på Google när man söker på ditt ämne? Bäst, menar Mikael och Peter, är att inte försöka hamna högst på de sökord där konkurrensen är som störst. Använd dig i stället av så kallad ”long tail effect”, det vill säga försök få många besökare på olika typer av kombinationer och ord. Du kanske inte kan hamna i topp på ”leksaker” men däremot på ”ekologiska leksaker Stockholm” och flera sådana sökningar.

– Det finns alltid plats på nätet för en till sajt – bara man hittar rätt nisch, säger Peter.

Tvillingarnas bästa webbtips:

1. Våga testa! En domän kostar 100 kronor om året och du kan få ett bra webbhotell för några hundralappar. En enkel wordpressida tar några minuter att installera. Du har med andra ord inte mycket att förlora.

2. Ge inte upp. Bara för att ditt första projekt inte blir en succé är det inte ett misslyckande. Det leder till nya kunskaper och kanske även till nya idéer att testa.

3. Satsa på kvalitet. Det behöver inte vara jättesnyggt men det ska vara bra Googleoptimerat. Undvik till exempel att bygga en sajt och bara kopiera in en massa innehåll från andra sajter, utan skapa istället relevant och unikt innehåll för de ämnen som du vill ranka bra på i Google. Kvalitet lönar sig i längden.