<![CDATA[]]>

Förslag om returfrakt hotar e-handlare

Camilla Björkman

Publicerades: 3 juni, 2011

Ett nytt förslag om att e-handlare ska tvingas betala returfrakten ligger nu hos Europaparlamentet. Går det igenom kan det slå hårt mot många e-handlare.

Förslaget ligger nu hos Europaparlamentet och innebär att företagare med e-butik ska tvingas betala returfrakten för varor som kostar över 40 euro.

Ett positivt utslag skulle vara förödande för många e-handlare, menar branschorganisationen Svensk Handel och rapporterar att många negativa röster mot förslaget hördes vid deras referensgruppsmöte för e-handlare.

Stefan Kvarfordt, ansvarig för EU:s inre marknad på Svensk Handel, menar att ändringsförslaget hämmar e-handeln. Särskilt företag i glesbygden som har höga fraktkostnader drabbas.

– Går detta förslag igenom kan konsekvensen bli att en del små e-handelföretag tvingas lägga ned verksamheten eller på grund av försämrad konkurrenskraft kraftigt höja priserna, säger han.

Syftet med förslaget är att det ska bli lättare för konsumenterna att handla mellan länderna. Den 6 juni sker en omröstning i Europaparlamentet som indikerar vad som kommer att hända, rapporterar Svensk Handel.

Ett annat förslag som ligger uppe är att man som e-handlare ska vara tvungen att leverera produkter till kunder i andra EU-länder, om dessa vill beställa av e-handlaren.