<![CDATA[]]>

Googles förändring kan kosta dig kunder

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 november, 2015

Google har uppdaterat sitt sökresultat och ökar andelen annonser. Det kan drabba dig som småföretagare hårt. Så här skyddar du dig.

Av svenska folkets nära 50 miljoner sökningar på Google varje dag är hela 40 procent lokala, visar siffror från sökjätten. Det innebär att de innehåller en ort, till exempel ”naprapat Nacka”, eller tolkas som att användaren vill ha träffar i närheten av sin position.

I sökresultatet visas då lokala verksamheter som matchar sökningen. Ett guldläge för dig som exempelvis har butik eller frisörsalong.

– När man söker efter ”tandläkare Uppsala” vill man ofta besöka en sådan så att dyka upp i det sökresultatet har varit ett bra sätt att vinna kunder som småföretagare, säger Christian Rudolf, expert på sökmotorsoptimering som driver företaget Topdog SEO.

Men nu varnar han för att de dagarna är förbi. Sedan i somras visas nämligen bara tre lokala sökresultat i stället för sju och ingen kontaktinformation.

I stället måste användaren klicka sig vidare – och ett klick på resultatet leder inte längre till verksamhetens webbplats utan till en sida som Google skapat om den.

– Enligt en undersökning klickar nu endast 6 procent vidare till din webbplats vid en lokal sökning. Så den naturliga Googletrafiken till lokala företag minskar, säger Christian Rudolf.

Och det kommer att bli tuffare. I USA har Google börjat ta betalt för de tre lokala träffarna.

Christian Rudolf, expert på sökmotoroptimering

– Inom 18 månader finns det bara köpta sökresultat för lokala sökningar även här. Det kommer att innebära kraftigt stigande kostnader för småföretag som vill skaffa nya kunder via Google, spår Christian Rudolf.

Anledningen till att sökjätten förändrar menar han är deras mål att öka omsättningen med 20 procent per år. Då behövs intäkter och användarna sviker inte eftersom annonserna är bra utformade och det saknas konkurrens.

– Annonserna kan till och med tolkas som en förbättring för användaren och de kommer att bli fler och dyrare. Så du som lokal småföretagare har inget val, vill du locka kunder via Google kommer du att behöva annonsera.

 

Så skyddar du dig

Här är Christian Rudolfs råd till dig.

  • Se till att synas lokalt: Än kan du tjäna på lokala sökresultat. Framför allt om du har en lokal verksamhet och redan ligger i topp. Se till att ha kontaktuppgifter på din webbplats och få nöjda kunder att skriva recensioner på Google.
  • Annonsera på Google: För att fortsätta visas vid lokala sökningar kommer du så småningom att behöva bita i det sura äpplet och annonsera. Kanske behöver du höja priserna för att ha råd att skaffa kunder. Läs om Google-annonser på driva-eget.se/adwords.
  • Fortsätt sökmotorsoptimera: Du kan fortsätta jobba med sökmotorsoptimering. Men var medveten om att ”vanliga” träffar nu åker längre ner vid 40 procent av alla sökningar (de lokala). Läs om sökmotorsoptimering på driva-eget.se/seo.
  • … eller satsa på Facebook: Vet du mycket om dina kunder är annonser på Facebook ett bra alternativ till Google. De är enkla att skräddarsy för ort, kön, ålder, yrke och intressen.

Läs mer:

5 vanliga SEO-misstag på nya sajter

5 råd så tjänar du pengar på Facebook