Hoa Lys app är en chatkompis i mobilen.

Hans app hjälper dig se livet från den ljusa sidan

Ebba Arnborg

Publicerades: 12 januari, 2018

Stressnivåerna i världen ökar och välmåendet sjunker. Det vill psykologidoktor 

I stora delar av den industrialiserade världen har stressnivåerna ökat med 30 procent under de senaste tre decennierna, berättar Hoa Ly, doktor i psykologi.

– Mentalt välmående är på nedgång i hela den industrialiserade världen, säger han.

Därför har han tagit fram appen Shim som ska hjälpa sina användare må bättre.

– Shim är en digital kompis som du chattar med, och som hjälper dig att ta en kort paus varje dag och ägna dig åt tankar du mår bra av. Vårt långsiktiga mål är att utveckla världens mest kraftfulla tjänst för emotionellt välmående, för att hjälpa människor leva bättre liv.

LÄS OCKSÅ: Deras app ger dig någon att prata med

Eftersom evolutionen format oss människor till att i första hand uppmärksamma det som är negativt kan det nämligen ha stora effekter på hur vi mår mentalt att träna oss i det motsatta, berättar Hoa.

– Att försöka uppmärksamma det vi tycker är bra och det vi är tacksamma över. Shim ställer frågor till användaren, och kommer ihåg svaren. Det gör att konversationen över tid blir djupare, och att Shim kan fokusera på det som är särskilt viktigt i varje användares respektive liv.

Att appen blev i formatet av en chattkompis var bland annat tack vare filmen Her.

– Jag fick ett väldigt levande exempel på hur en digital varelse kunde påverka en människa. Det var idén till Shim: Hur kan vi få människor att tillämpa psykologi som får dem att må bättre, genom att interagera med en digital karaktär som känns varm och levande?

Enligt Hoa uppger 87 procent av användarna som pratat med Shim i en vecka att de blivit bättre på att uppmärksamma det positiva i sina liv. Idag har Shim haft över 86 000 samtal med användare, och de har över 300 positiva omdömen på App Store.

– Många användare säger att Shim fått dem att uttrycka tankar till nära och kära på ett sätt de aldrig gjort tidigare. En användare berättade till exempel att hon tack vare Shim återupptagit kontakten med sin syster.

Totalt är de fyra grundare och idag finansieras de genom riskkapital. Just nu är fokus att sprida Shim i Sverige, nästa steg blir att fokusera på en engelska version.

– Appar som Headspace och Mindfulness Appen har visat att det finns en betalningsvilja för tjänster som levererar emotionellt välmående, så vi tror att vi har goda chanser att kunna utveckla en bra affärsmodell om vi lyckas få stort genomslag med Shim. Det skulle till exempel kunna vara en prenumerationsmodell, men vi har inte spikat det ännu.

Har du några råd till andra som har en appidé de funderar på att förverkliga?

– Det viktigaste är att komma igång och testa sin idé. Vi gjorde en första prototyp väldigt tidigt för att undersöka om folk tycker det känns vettigt att prata om väldigt personliga saker med en bot och om detta är något som är kul i en dag bara – eller något man kan göra över längre tid. Det första testet gick över förväntan och det var då vi bestämde för att satsa allt.