<![CDATA[Hon skapade ett läkemedel för att lindra sina egna besvär. ]]>

Tröttnade på biverkningarna – Sofia uppfann eget järntillskott

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 september, 2017

Sofia Friberg har jobbat inom läkemedelsindustrin, och lider av anemi. Hon fick nog av biverkningar av järntabletterna – och skapade en egen.

Länge levde Sofia Friberg från Tranås ett aktivt liv, trots att hon led av blodbrist, anemi, sedan 20-årsåldern. Men så började hon bli väldigt utmattad ett par veckor varje månad.

– Av någon anledning valde min kropp att ju sämre blodvärde jag hade, desto mer och frekvent menstruation fick jag. Jag fick recept på traditionella järntabletter men de var helt omöjliga att ta. Magen orkade inte med, jag tolererar dem inte, berättar Sofia.

LÄS OCKSÅ: Så blev deras 70-idéer ett guldkorn

Ett problem hon inte är ensam om. 30 procent av kvinnorna i Sverige har järnbrist, av dessa upplever upp till 50 procent biverkningar av sin medicinering.

– Det är alltså över en halv miljon människor och – då pratar vi bara om kvinnor, och inte andra personer i behov av järntillskott

Sofia hade hittat en lucka på marknaden. Eftersom hon är molekylärbiolog med tio års erfarenhet från läkemedelsindustrin bestämde hon sig för att fylla den: Hon uppfann en helt ny form av järntablett, Winst Iron. Till skillnad från traditionella järntabletter som tas upp i tarmen så smälter den här på tungan. På så sätt undviks biverkningar i form av magproblem.

LÄS OCKSÅ: Så blev trädgården hennes heltidsjobb

– Jag kände: ska jag bara lägga mig ner och låta det vara så här eller ska jag göra något åt det? Eftersom munsammanfallande fungerar i andra läkemedelsformer så tänkte jag att det borde funka här också, och ju mer jag tänkte på det desto smartare tyckte jag att det var.

Sofia sa upp sig från sitt jobb inom läkemedelsindustrin och började jobba som konsult för att kunna förverkliga sin idé vid sidan av. Hon hade en enskild firma till att börja med, så fick hon ihop så att hon kunde starta upp aktiebolag och i samma veva fick hon även in en finansiär, Hans Franzén.

– Det som fick mig att våga ta steget var att jag gillar utmaningar. Gör jag det inte nu så blir det inte av. Punkt. Sen bara körde jag – jag ville veta vad som skulle hända, säger Sofia.

LÄS OCKSÅ: Hon är alltid fullbokad tack vare Instagram

Winst Iron är inte receptbelagt, utan går att köpa på företagets sajt winstseries.com och hos vissa barnmorskemottagningar. Dessutom finns det från mitten av oktober på Apoteket AB och från slutet av februari nästa år på Kronans apotek.

Sofia satsar på att utveckla bolagets e-handel och komma in på fler apotekskedjor. Dessutom genomförs nu en undersökning där en barnmorska och doktor testar Winst Iron på patienter.

I framtiden finns planer på att ta fram munsönderfallande magnesium och zink liksom att gå vidare internationellt, med hjälp av agenter.

– Målet är att vi ska utveckla produktsidan och bygga ett företag som tar fram alternativa produkter just där andra produkter ger biverkningar. Att utgå från vilka läkemedel patienter hör av sig och har problem med och låta det styra istället för pengarna.

Idag är det många som hör av sig som till exempel har sväljsvårigheter eller tarmsjukdomar som ulcerös kolit.

– Personer som är ganska utsatta och som inte har något alternativ idag. När jag hör någon kund berätta om sina problem, då vill jag lösa dem. Så att de kan få må bättre.