<![CDATA[Delningsekonomin får allt större betydelse. Foto: Getty Images]]>

Hoten som kan bromsa delningsekonomin

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 27 juni, 2017

Delningsekonomin växer så det knakar. Men det finns tre orosmoln som hotar utvecklingen. Det visar en ny rapport som presenteras i dagarna.

Just nu pågår världens största konferens inom betallösningar och finansiella tjänster – Money 20/20 i Köpenhamn. Mastercard släpper i samband med konferensen en rapport om delningsekonomins möjligheter och utmaningar.

I rapporten konstaterar man bland annat att:

 • Transaktionerna på den europeiska delningsmarknaden beräknas ha uppgått till ett värde av 27,9 miljarder euro 2015 – 2016, och 191 miljoner människor uppskattas ha deltagit i minst en transaktion.
 • Hälften av alla européer känner till delningsekonomin och en av sex använder delningstjänster idag. Bland den yngre, mer välutbildade och arbetande delen av befolkningen använder en av tre delningstjänster.
 • Delade transporter och delat boende beräknas ha den högsta genomsnittliga årliga tillväxttakten (CAGR) som uppskattas till 54 % över fem år (2015-2020).

Rapporten undersöker också vad det är som driver oss att vilja dela saker som boende, transporter och ägodelar med varandra och identifierar tre faktorer som behövs för att delningsekonomin ska kunna växa:

 1. Ökad tillit och transparens
  Förtroende är fortfarande den mest kritiska faktorn av delningsekonomin. Rapporten förutspår att det kommer öka när sektorn expanderar och människor blir mer bekväma med det breda utbudet av produkter och tjänster som delningsekonomin erbjuder. Men förtroende kan bara öka med bättre regleringar och säker teknik.
 2. Förbättrade användarupplevelser
  En förbättrad användarupplevelse är avgörande för att delningsekonomin ska växa. Vinnarna kommer vara de som med hjälp av tekniken levererar en bra kundupplevelse. För att göra detta måste plattformar omfamna publiken och tillhandahålla enkla möjligheter till transaktioner.
 3. Ökat värde
  När nya sätt att dela utvecklas kommer större värde att kunna levereras till konsumenter och organisationer. Utvecklingen drivs av ny teknik som skapar fler möjligheter genom ökad användning och minskade kostnader. Exempel på det är Blockchain, Internet of Things (IoT) och Articial Intelligence (AI).

Läs också: Hitta din nya affärsidé i delningsekonomin