<![CDATA[]]>

Ingen dubbelmoms för appar

Camilla Björkman

Publicerades: 29 november, 2011

Nu går det lättare att tjäna pengar på att sälja appar. Efter protester slutar Skattverket ta ut moms på försäljning av appar där momsen betalats i ett annat EU-land. ”Blir mer lönsamt”, säger Christian Waller på apptillverkaren Appily.

Svenska apptillverkare behöver inte betala moms i Sverige om de redan har betalat moms i ett annat land. Beslutet togs av Skatteverket efter omfattande protester och diskussioner i riksdagen och meddelades idag.

– För att undvika att enskilda företag drabbas av dubbelbeskattning har Skatteverket beslutat att inte påföra moms på app-företagens försäljning i de fall ett annat land tar ut moms på samma försäljning, säger Karin Korpinen, rättslig expert på Skatteverket.

Skatteverket har tidigare hävdat att det inte finns något som helst utrymme för en sådan tillämpning av reglerna. När de den 1 oktober deklarerade att man skulle börja driva in momsen från berörda företag som drabbats av den dubbla momsbeskattningen möttes de av kraftig kritik.

Christian Waller, projektledare på företaget Appily, som främst tillverkar appar, är glad över beskedet som han fick i och med ett pressmeddelande från Skatteverket:

– Nu slipper vi betala moms till två länder, vilket kändes helt orimligt. Det här känns mycket mer rimligt. Det blir mer lönsamt för oss och det känns mer värt att utveckla och sälja appar, säger han till Driva Eget.

Men Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv, säger till Computer Sweden att frågetecken kvarstår:

– Vi behöver veta om den moms som betalas i andra länder bara ska räknas av eller om det inte ska tas ut någon moms alls.

Beslutet gäller från och med den 1 oktober 2011 och omfattar även tidigare försäljning.

I

Driva Eget nummer 6/2011 som kommer ut i december kan du läsa en artikel om hur du tar en app från idé till produkt.