<![CDATA[]]>

”Lång svans” säljer Mikaels glada strumpor

Martin Persson

Publicerades: 21 maj, 2010

Vill du också tjäna pengar på nätet? Lär av Mikael och Viktors framgångar med deras företag Happy Socks. Det visar att teorin bakom The long tail faktiskt fungerar i praktiken. Här är deras bästa råd.

När Mikael Söderlindh och Viktor Tell drivit sitt företag Happy Socks AB i ett års tid hade de en omsättning på 8,7 miljoner.

– Utan nätet hade inte Happy Socks funnits. Vi hade inte haft någon likviditet i bolaget utan e-butiken. Och bara på nätet fungerar konceptet ”The long tail”, säger Mikael Söderlindh.

Begreppet ”The long tail”, den långa svansen, myntades 2004 av Chris Anderson, chefredaktör på amerikanska magasinet Wired. Om du tänker dig formen av en efterfrågekurva så bildar den, ju längre till höger du kommer, en lång svans av produkter som var för sig inte säljer så bra att de varit lönsamma att satsa på i traditionell handel. Men på nätet kan du även med en mycket smal nisch hitta tillräckligt många kunder för din produkt.

– Happy Socks konkurrerar inte med alla svarta strumpor från H&M och andra jättekedjor. Men med nätet har vi världen som marknad, och då räcker det gott och väl med att bara satsa på att sälja färgglada strumpor, säger Mikael Söderlindh.

Han spår att nätets betydelse kommer bli ännu större i den fortsatta expansionen.

– Ju fler strumpor vi säljer desto starkare blir varumärket Happy Socks, vilket gynnar nätförsäljningen. Och vi har helt andra marginaler på nätet eftersom vi går direkt från produktion till slutkund. Idag står e-handeln för 10 procent av vår volym, men hela 30 procent av omsättningen.

Här är Mikael Söderlindhs råd till dig som vill lyckas på nätet:

  • Satsa på en produkt som enkelt går att identifiera med ett laddat varumärke.
  • Se till att webbplasten känns etablerad och professionell redan från start.
  • Gör produkten tillräckligt unik för att bli omskriven och länkad till i sociala medier.
  • Se till att produkten är attraktiv för affiliates.

Läs mer om Mikael och Happy Socks i nya numret av Driva Eget som finns ute i butik nu. Där hittar du bland annat 11 sidor bara om hur du lyckas tjäna pengar på nätet.