Sökmotoroptimering i 10 steg som tar dig högre upp på Google

Camilla Björkman

Uppdaterades: 21 maj, 2020
Publicerades: 18 november, 2010

Att synas i Google är A och O om du vill lyckas på nätet, och för det krävs ofta sökmotoroptimering. Trodde du att det räckte att bara hamna på nummer tio när någon söker efter din tjänst på Google? Inte längre – idag klickar de flesta bara på topp tre för att komma vidare till en sajt från Google.

Här är nio råd från en artikel om sökmotoroptimering i Driva Eget, där flera ledande experter visar hur du går tillväga för att klättra i Google:

1. Satsa på riktigt bra innehåll

Content is king, så är det bara. Innan du börjar tänka sökmotoroptimering måste du tänka innehåll. Ju mer krut du lägger ner på riktigt bra och relevant information om dina tjänster och produkter desto större chans har du att lyckas locka kunderna till din sida via Google.

I första hand är det texter som gäller, men även egna bilder (med alternativtexter) och egna videoklipp kan förbättra din pageranking. Ju högre pageranking desto högre upp i Google (aftonbladet.se har 8, driva-eget.se har 5 och många småsajter har 1 eller 2).

2. Inlänkar viktigt för sökmotoroptimering

Med riktigt bra innehåll ökar chansen att andra vill länka till din sajt. Förutom de potentiella kunder som kommer direkt från dessa länkar så ger det också positiva signaler till Google, vars enda mål är att presentera det mest relevanta sökresultatet vid en specifik sökning.

Att andra länkar till din sida är just ett tecken på att ditt innehåll är relevant och en viktig del i sökmotoroptimering. Du kan själv fixa några inlänkar genom att anmäla din sajt till så kallade länkkataloger, till exempel Driva Egets företagskatalog.

3. Välj nyckelord med omsorg

Vilka ord och begrepp använder dina kunder när de söker på Google? Det är inte alls säkert att verkligheten ser ut som du tror. Googles egna gratisverktyg Analytics, Adwords Keyword Tool och Trends kan ge dig överraskande kalla fakta om dina kunder och deras sökvanor. Verktygen finns på svenska och är enkla att börja utforska.

4. Kör med ”vänliga webbadresser”

Du kanske har hört talas om ”friendly URLs” eller ”vänliga webbadresser”? Märkliga begrepp, men innebörden är mycket enkel: eftersträva alltid en adress som säger vad den aktuella sidan handlar om. Domännamnet är viktigt, men även det som följer efter bör berätta om innehållet.

Om du till exempel säljer mobiltelefoner så säger adressen www.dittföretagsnamn.se/mobil/nokia/nokia-n8  mer om innehållet än bara www.dittföretagsnamn.se/2.105/1.3493/acDgs99.aspx.

5. Uppdatera mera

Det finns flera skäl att uppdatera webbplatsen ofta. Fler uppdateringar ger mer, aktuellare och intressantare innehåll, och det gillar både Google och besökarna. Att starta en blogg på sajten kan vara en bra grej – men det räcker inte med att ha en, du måste använda den också. Och har du relevanta Facebook- eller Twitterflöden så ska de självklart in på sajten.

6. Mata metataggarna – viktigt vid sökmotoroptimering

Att lära sig hur metataggar fungerar och sedan förse dem med rätt innehåll är viktigt. De tre viktigaste:

* Titel (Title)
Sidans titel är det första Googles sökspindel hittar när den kommer till din sajt – och det är denna text som visas som rubrik i sökresultatet. Titeln bör alltså innehålla de sökord du vill synas på, och uppmana till klick! Du har max 70 tecken på dig.

* Beskrivning (Description)
Samma sak här: skriv en kort och kärnfull beskrivning över sidans innehåll. Se till att få med de viktigaste orden. Texten visas på två rader under rubriken i sökresultatet. Max 160 tecken.

* Nyckelord (Keywords)
Nu kanske du blir förvånad, men det var längesedan Google brydde sig om vilka nyckelord du anger! Det har ingen betydelse för din ranking. Trots det ska du se till att fylla i dina nyckelord här. Andra sökmotorer kanske jobbar annorlunda, och du bör ju ändå själv ha koll på vilka sidans nyckelord är.

7. Välj rätt publiceringsverktyg

Med ett bra publiceringsverktyg till din hemsida får du mycket gratis. Ett bloggverktyg som WordPress kan vara bra, bland annat för att det är gratis och har bra stöd för metataggar. Det finns också plugins för sökmotoroptimering i WordPress.

8. Håll ordning på sajten

Det är smart att tänka till kring hemsidans menyer och struktur. Formatera gärna rubriker med html-taggar som <h1>, <h2> eller <h3> och se till att inkludera viktiga nyckelord i dessa rubriker. Tänk på att sökmotorerna tolkar text, inte bilder.

9. Ta en sida i taget

Om du har många produkter, tjänster eller andra saker som du vill framhäva: Gör hellre en undersida till varje sak istället för att hälla in allting på en sida. Det blir tydligare och bättre då.

10. Tänk på besökaren, och ha tålamod!

Följ råden ovan, men glöm inte bort att din sajt i första hand ska rikta sig till dina besökare – inte till sökmotorerna. Då kommer det förmodligen att gå ganska bra för din sajt också i sökmotorerna. Men bra sökoptimering ger inte resultat över en natt. Du måste vara uthållig och göra rätt grejer om och om och om igen. Ett bra komplement som ger resultat på en gång, är köpta sökord genom exempelvis Google Adwords. Men den lektionen tar vi en annan gång…

Läs här om hur du gör om du har blivit nedskriven på nätet, och de dåliga kommentarerna dyker upp när någon Googlar på dig.