Nya förutsättningar för kinapaketen. Foto: Getty Images

Nu är det slut på kinafrossan

Redaktionen

Publicerades: 19 januari, 2018

Postnord förändrar förutsättningarna för kinapaketen. Nu kommer kunden få betala en extra avgift och moms från första kronan på alla paket från tredje land.

Tullverket har begärt att få en  handlingsplan från Postnord som visar hur de ska hantera det massiva inflödet av paket främst från Kina. Den ska presenteras senast den 1 mars 2018.

– Vi välkomnar klargörandet från Tullverket i den här viktiga frågan. Det är bra att det nu blir samma regler för varor som säljs på nätet oavsett var de kommer ifrån. Därför skall det även tas ut moms på varor som importeras från utlandet, konstaterar Håkan Ericsson, koncernchef Postnord.

– Vi kommer nu att starta ett intensivt arbete med att säkerställa robusta processer för de enormt stora flöden som kommer med postordervaror från tredje land. Vi pratar om upp till 150 000 försändelser per dag som skall hanteras för momsinbetalning, fortsätter Håkan Ericsson.

Utöver momsen kommer Postnord även att lägga till en hanteringsavgift på 125 kronor på varje paket. Den här avgiften kommer att tas ut på alla försändelser som anländer till Sverige utanför EU:s tullunion, och omfattar inte enbart försändelser från Kina.

– Det är viktigt att alla som idag handlar på postorder från sajter utanför EU, främst Kina, förstår att det kommer att tillkomma ytterligare kostnader för de inköpta varorna. Utöver momsen tillkommer en hanteringsavgift per försändelse. Det innebär särskilt att en vara med ett lågt varuvärde kommer att kosta betydligt mer för konsumenten i framtiden. Hanteringen kommer också göra att det kan ta ännu längre tid att få varorna eftersom vi inte får leverera varorna till kunden innan momsen är inbetald, avslutar Håkan Ericsson.