<![CDATA[]]>

Så driver du webbshop på annan sajt än din egen

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 12 december, 2013

Sugen på webbshop? Du behöver inte starta en egen – du kan använda en sajt som Etsy. Så gör Kristina Hultkrantz, illustratör som jobbar heltid med sitt företag Emmakisstina.

Kristina Hultkrantz började tidigt använda Etsy, marknadsplatsen på nätet för handgjorda produkter och vintage. Som frilansande illustratör jobbar hon för förlag, tidningar, bloggar och andra webbplatser. Men hon säljer också illustrationer via Etsy:

– Det var så länge sedan jag började med det, men tyckte då att det var ett kul sätt att ha egen affär utan att hålla på med webbutveckling. Sedan har Etsy vuxit så mycket, och jag har vuxit med – så nu är det svårt att lämna sidan. Jag tycker verkligen om hur det fungerar.Skärmavbild 2015-10-30 kl. 15.30.28

En av de stora fördelarna är att man når hela världen, tycker hon:

– Jag säljer till Australien, Kina, Brasilien, Mexico, men mest till USA eftersom Etsy är en amerikansk sida.

Hon illustrerar inte varje dag, en del dagar fokuserar hon helt på försäljning. Hon har funderat på att också ha en egen webbshop.

– Mer förr när man inte fick sälja allt på Etsy, det var tvunget att vara helt egengjort. Men nu har reglerna ändrats, så jag vet inte hur jag ska göra. Med en egen webbshop kan jag ju välja helt kring layout på sidan och visa mer ”behind the scenes”.

Här är fördelarna med Etsy, enligt Kristina:

  • Det är enkelt – du har din egen webbshop, men behöver inte hålla på med webbutveckling. Bra start för dig som vill börja sälja på nätet.
  • Billigt – det kostar bara 20 cent (lite drygt en krona, reds. anm.) för varje produkt som du lägger upp. Etsy tar 3,5 procent av det du säljer och det kostar när kunden ska betala. Uppskattningsvis går 6 procent bort i kostnader för varje såld produkt.
  • Du når hela världen, Etsy finns på olika språk.
  • Etsy hjälper till med mycket annat också: allt från hur du startar en affär till hur man betalar skatt och moms. Det kommer massa tips varje vecka, till exempel hur man förbereder inför julförsäljning – ja, de är verkligen på säljarnas sida.
  • Det öppnas andra möjligheter – genom Etsy får jag möjlighet till roliga samarbeten med till exempel bloggare eller jobberbjudande utanför vad jag säljer i min affär. De kunderna skulle kanske aldrig ha hittat mig om jag inte hade varit på Etsy.

Nackdelen:

  • Nu börjar det bli jättejättestort, det finns så mycket prylar så att det kan vara svårt att synas. Det är den enda nackdelen.

Kristinas tips till andra som vill använda Etsy:

  1. Gör lite varje dag – jag förnyar ofta saker som jag har gjort tidigare, då kommer de upp på Etsys förstasida och det är viktigt att synas. Du måste alltså uppdatera och förnya hela tiden om du inte har jättemycket trafik utifrån.
  2. Du kan vara med i olika ”lag” där det finns olika regler. Då kan ni promota varandra och varandras saker.
  3. Du kan göra ”treasures”, som lookbooks, utifrån olika teman. Då sätter du ihop snygga produkter från olika försäljare som kan lyftas upp på Etsys förstasida. Gratis sätt till marknadsföring där det också är kul när andra promotar en och dina produkter.

Mer om Etsy:

Marknadsplats på nätet för handgjorda produkter och vintage som vill göra det enkelt att köpa och sälja unika föremål från hela världen. Etsy grundades i New York 2005. Etsy.com

Artikeln uppdaterad 2015-10-30.

Prenumerera eller se var du kan köpa tidningen här!