<![CDATA[]]>

Så vinner du kunder med ett Facebook-event

Marina Nilsson

Publicerades: 8 september, 2016

Ett lyckat Facebook-event kan hjälpa dig nå ut. Men hur ska man skriva? Hur många Facebook-”kommer” motsvarar egentligen ett ”kommer på riktigt”? Så här lyckas du!

För dig som småföretagare kan ett Facebook-event vara ett ypperligt sätt att sprida ordet om dig själv och skapa buzz kring din verksamhet.

Du visar att här händer det grejer, och placerar dig själv i dina befintliga kunders medvetande samtidigt som du lockar nya kunder som inte hittat till dig annars – eller andra aktörer som kan vara bra att nätverka med.

Det kan handla om att dra folk till din butik så att du kan visa dina produkter, eller till ett seminarium där du delar med dig av kunskap och därmed marknadsför dig som expert.

Är det tillräckligt spännande och innovativt kanske du kommer med i vanlig press eller i olika kalendarium. Kort sagt fungerar det som en billig reklamkanal. Dessutom kan det vara ett sätt för dig som jobbar mycket ensam att föra in ny energi.

Men hur får jag bra spridning på mitt evenemang?
– En vanlig nybörjarmiss är att tro att det räcker med att lägga upp eventet. Man tänker, ”nu är det klart!”, men det är ju då det börjar, säger Lena Leigert, VD och kommunikationskonsult på byrån Kreafon i Göteborg.

Ett Facebook-event ska alltså ”matas”. Uppdatera då och då med relevant information så syns det i dina inbjudna personers flöden och blir en påminnelse om eventets existens. Många evenemang dör annars drunkningsdöden i flödet…

En klurig fråga är hur man egentligen ska tolka ett Facebook-”kommer”. Lena menar att det varierar mycket beroende på vilken typ av föredrag man har och vilket slags event det är.
– Vill man vara säker på hur många som kommer så kan det vara bra att komplettera eventet med en mer formell anmälan, och kanske koppla det till en anmälningsavgift, tipsar Lena Leigert.

Men tänk om någon missar att det kostar pengar och tror allt är klart så fort de klickat ”kommer”? Undvik det genom att klistra in länken till biljettbokning i rutan för just biljetter på Facebook-eventet och skriv till i event-beskrivningen att biljetter måste köpas. Överväg också möjligheten att ta betalt i dörren.

 Läs också: Expertens tips för ett lyckat event – fixa fest och sälj mer!

Här är 7 tips för att lyckas

1. Tänk kreativt
Hitta inspiration i almanackan, och var lite kreativ när du kommer på event.

Exempel) Den 4 januari har Rut namnsdag. Säljer du hemma-relaterade produkter så ta chansen att ha ”Rut-avdrag!” idag med utvalda rabatter och erbjudanden. 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Kvinnor tjänar fortfarande 13 procent mindre än män i Sverige, så här har vi kanske dagens rabatt? Var beredd på like-storm!

Vad du än väljer så är den viktigaste frågan du måste ställa dig själv – ”Varför ska man gå på eventet?”. Pay-offen för kunden kan vara rabatter, men information, inspiration och nätverkande värdesätts också.

2. Skriv lockande
Välj ett kort och kreativt eventnamn. Hellre ”Mor-och-dotter-mys” än torrare ”Kundkväll på Mors dag”. Se också till att den viktigaste eventinformationen kommer före ”Läs mer”-rutan.

3. Ta hjälp
Skapa eventet på din företagssida, men utnyttja Co-Host-rutan och lägg till alla inblandade, inklusive din personliga profil, för att hjälpa till att sprida ordet.

4. Lägg till en plats
Se till att eventplatsen redan finns på Facebook, annars lägg till den. Då kommer Facebook automatiskt att skicka notiser till dina besökares vänner om att ”Lotta Andersson kommer att gå på ett event i din närhet”.

5. Kräv extern anmälan
Om du vill vara mer säker på hur många som kommer så överväg att kräva anmälan på en sida utanför Facebook. Då får du lite mer koll på hur många som kommer, de får fylla i sina kontaktuppgifter och det känns lite mer seriöst. Ett exempel på en extern aktör du kan använda är Simple Signup . Med den tjänsten kan du även ta betalt i förväg, vilket minimerar risken för avhopp men det kan också avskräcka om målgruppen är sådana som har svårt för att planera sin tid. Väg för och emot helt enkelt.

6. Sprid!
Kryssa aldrigi att bara admin får posta på väggen. Håll väggen öppen och uppmuntra gärna dina deltagare att dela eventet.
Exempel) ”
Dela eventet på din sida (publikt) och tagga 2 vänner som du vill ta med dig på eventet. Då är du med och tävlar om en goodie-bag värde 799 kr.”

– Glöm inte bort att tänka på andra kanaler också, inte bara Facebook, utan även Instagram. Och tänk även icke-digitalt. Har du fysisk butik kan du ju både ha flyers på disken och prata med kunderna du träffar, tipsar kommunikationskonsulten Lena Leigert.

7. Följ upp!
Tacka alla som kom och lägg upp lite bilder. Berätta lite om nästa event du planerar och lägg ut en länk till det också!

 Läs också:

fest_carolina_eriksson

GÖR SOM SMÅFÖRETAGAREN CAROLINA ERIKSSON

14 tips för ett lyckat event – fixa fest och sälj mer

Gör som vintageförsäljaren Carolina Eriksson – bjud in dina kunder på mingel. Då skapar du en lojal kundbas som stärker ditt varumärke. Så här lyckas du.