<![CDATA[]]>

Vad är bäst: Google eller Microsoft?

Tomas Carlsson

Publicerades: 14 november, 2011

Microsoft har i åratal kunnat få landets småföretagare att betala tusentals kronor för sitt Officepaket. Nu har Google kommit med en nätbaserad gratiskonkurrent. Läs vår jämförelse och se om du kan slippa betala.

Det kostar mellan 1 400 och 7 000 kr, beroende på version, att köpa Microsoft Office 2010, som ska installeras på datorn. Det har länge varit nästan det enda alternativet, och Microsoft har anklagats av amerikanska konkurrensverket för sin dominerande ställning med sitt paket med Word, Excel, Powerpoint och Outlook.

Men Google hotar nu Microsofts dominans på marknaden. Google Docs erbjuder kostnadsfritt ordbehandling, kalkyl, presentation, formulär och teckning. Programmen laddas ned från nätet som de allt populärare molntjänsterna.
Microsoft har då svarat med nätversionen Office Web Apps, men är långt efter. Funktionerna är ännu för få och dåliga i denna deras webbversion.

Programmet kan inte visa hur dokumentet blir under tiden du skriver, det autosparar inte och dokument kan bara sparas i Microsofts eget format docx.

Tillhör du dem som inte gör jätteavancerade saker med Word, Excel eller Powerpoint kan du helt slippa betala om du byter från Office på hårddisk till Google Docs på nätet. Fast det kan kosta lite tid för den som inte är så datavan att byta och lära sig det nya.

I Googles program kan du inte göra makroprogrammeringar, avancerade kalkyler, eller tjusiga tonsatta presentationer med smygande övergångar. Men skriver du bara affärsbrev, gör de vanligaste ekonomiska beräkningarna eller handfasta rakt-på-sak-presentationer är Docs fullt tillräckligt.

En av de viktigaste finesserna med Docs är att du kommer åt dina dokument oavsett dator, bara den har internetanslutning. Till detta kommer att du kan enkelt dela med dig av dokumenten till andra.

Du kan till och med samarbeta med flera andra samtidigt i ett dokument. Det är särskilt värdefullt vid planering och projektering. Någon sådan motsvarighet finns inte hos Microsoft.

När du skriver ut i Docs görs en pdf-version av dokumentet. Det är praktiskt om du samtidigt vill e-posta det till andra. I nätfilhanteraren kan du ladda upp och öppna många olika dokumenttyper. Många väljer att lagra alla sina dokument där, för att alltid nå dem från vilken dator/smartphone som helst med internet.

Kanske kan det kännas säkrast att bara ha dina dokument på din egen dator som du låser dörren om när du går hem från jobbet. Samtidigt är Googles alla datacentraler med tusentals tekniker mycket mera säkrat mot hårddiskkrasch än ditt kontor. Det viktiga i Docs är att du har ett krångligt lösenord som bara du känner till.

Driva Eget jämför:

Google Docs
Fördelar:
+ Gratis.
+ Tillgängligt via internet överallt.
+ Ingen installation.
+ Har de vanligaste funktionerna.
+ Flera kan arbeta samtidigt i det.
+ Uppgraderas omärkligt.
+ Bra filhantering.

Nackdelar:
– Få typsnitt.
– Svårt se filstorlek.
– Inga avancerade funktioner.
– Kräver internet.
– Kan ta litet tid innan man blir van vid övergång från Office.
– Ingen supporthjälp i gratisversionen (kan köpas för x kr/år).

Microsoft Office 2010
Fördelar:
– Välutvecklat.
– Överflöd av funktioner.
– Programmerbart.
– Möjlighet till supporthjälp.

Nackdelar:
– Kostar pengar.
– Trögstartat.
– Måste installeras och uppgraderas.
– Ingen smidig hantering vid fler användare.
 

Artikeln är ett utdrag ur en större jämförelse i tidningen Driva Eget nr 4/2011, mellan Microsoft Office och Google Docs, där även följande tjänster jämförs:

  • Word vs Document
  • Excel vs Spreadsheets
  • Powerpoint vs Presentations