<![CDATA[]]>

5 sätt att få betalt

Camilla Björkman

Publicerades: 18 maj, 2010

Som småföretagare är det tillräckligt svårt att få likviditeten att gå ihop. När dessutom kunder inte betalar i tid kan det innebära rena dödsstöten för ett litet företag. Men lugn. Här är fem sätt att få dina pengar.

Betalningsmoralen har sjunkit rejält i sydeuropeiska länder. Nu kan det dröja upp till 50 dagar efter förfallodatum innan du får betalt från dem, visar Intrum Justitias årliga undersökning bland 6 000 företag i 25 europeiska länder. Samma undersökning visar att företag i Sverige har blivit bättre på att betala i tid, men samtidigt är avskrivningarna i lander skyhöga 2,1 procent – 68 miljarder kronor!

Är dina kunder sega på att betala? Här är fem sätt att få dina pengar:

1. Påminn
Ibland handlar det bara om glömska från kundens sida, särskilt från småföretagare som inte har automatiska betalningssystem. Mejla/sms:a därför en påminnelse en dag innan, eller samma dag som förfallodatumet. Utforma den så att den verkar vara ett automatiskt utskick från t ex ”Ekonomiavdelningen”, där det står att ”Hej! Vi ville bara påminna om att din faktura ska betalas idag…osv”.

2. Lyft luren
Har du inte fått betalt, våga lyfta luren och ring din kund. Inte bara sätter du press på kunden, du kan även få en förklaring till varför inte fakturan är betald. Är det på grund av pengarproblem hos kunden så kan du då:

3. Förhandla
Kunden ska betala – punkt slut. Men i vissa fall kan du vinna på att vara lite schysst och skjuta upp förfallodatumet en vecka, eller dela upp betalningen på två gånger. Men se upp för att låta samma kund komma undan med det flera gånger. Samma sak kan du göra, fast omvänt: Har du en stor leverans där slutleveransen ligger långt fram i tiden, fråga kunden om du kan få betalt en del av beloppet i förskott.

4. Skicka en påminnelse
Skicka en påminnelse så fort en faktura har förfallit. Det brukar ge kunden eld i baken.

5. Vänd dig till Kronofogden
Får du ändå inte betalt? Vänta inte utan vänd dig direkt till Kronofogden. Där ansöker du om betalningsförläggande, varpå din skuld kan fastställas. Läs mer om hur du går tillväga på Kronofogdens hemsida.

I senaste numret av Driva Eget som är ute i butik nu kan du läsa en stor artikel om hur du kollar upp dina kunder i förväg och hur du får betalt. Där finns även tips för dig som funderar på att sälja dina fakturor till ett factoringföretag.