<![CDATA[Att investera i fastigheter är lyckosamt för många företagare.
Foto: Getty Images]]>

5 steg till din första fastighetsinvestering

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 13 oktober, 2016

Att investera i fastigheter har varit lyckosamt för många företagare. Men hur kommer du egentligen igång om du vill börja småskaligt? Här kommer fem bra steg från företagaren Filip Larsson som själv har startat sin fastighetsresa.

2008 fattade Filip Larsson beslutet om att satsa på fastigheter. Han hade då redan ett IT-bolag, men var intresserad av fastighetsmarknadens stabila kassaflöden och intäkter.
– Första steget var att kolla på så många fastigheter som det bara gick – för att få en bra bild av marknaden. Jag visste ungefär vad jag ville ha, en hyresfastighet, men det gällde att hitta rätt objekt.

2008 bestämde sig Filip Larsson för att satsa på fastigheter. I dag äger hans bolag Laris Fastigheter två objekt med totalt 53 hyreslägenheter. FOTO SVEN ERIK BENGTSSON

Filip Larsson.
Foto: Sven Erik Bengtsson

Det dröjde fyra år innan han gjorde det.
– Man får acceptera att det tar tid. Många transaktioner på fastighetsmarknaden görs inte på den öppna marknaden, de ligger inte ute på Hemnet, utan sker genom kontakter. Och ingen ringer mig automatiskt som ny. Så det svåra var att hitta ett passande objekt som gick att köpa.

Filip hade bestämt sig för att en hyresfastighet med lägenheter var hans fokus. Anledningen? Bostäder i hans hemstad Malmö är lättare att hyra ut. Det skulle ge säkrare kassaflöden.
– När jag väl hittade objektet påbörjades en förhandling. Fastigheten var i risigt skick och det fanns anledningar till att ingen annan köpte det. När man är ny eller ung på marknaden så får man lite skräp och du måste förstå vad du ska göra med skräpet. Hur ska du förvalta det så att det fungerar för dig? För mig passade ett objekt med eftersatt underhåll.

I detta läge tog Filip hjälp av en advokat och besiktningsman för att fixa den rent transaktionsmässiga biten – något han råder andra att också göra:
– Det var detaljer som jag inte hade koll på. Hur det fungerar rent skattemässigt exempelvis. Köper du in hjälp från en besiktningsman kan ni även komma fram till vilka saker som gör att du kan pruta på priset. Du får som ett facit över vad som behöver göras.

Finansieringsmässigt hade Filip tidigt en förhandling med banken och visste vilka pengar han hade att röra sig med.

Men vid första bankkontakten fick han beskedet att de bara ville låna ut till de som redan har fastigheter.
– Vilket är svårt om man vill satsa på sin första … Här gäller det att visa upp vem du är och vad du går för, så att banken litar på att du kan leverera. Du måste bygga en bra bankrelation. Visa också vilka du har i ditt nätverk. Även om du är ny på fastigheter kan du ha folk runt omkring dig som kan mer.

Efter grundlig koll bestämde sig Filip. Fastigheten med 25 lägenheter blev hans första.

I dag har han ytterligare en och driver totalt fyra-fem bolag, både inom fastigheter och IT bland annat.
– Jag ska absolut göra fler förvärv i framtiden. Men just nu när räntorna är så låga, så är det väldigt svårt att göra förvärv. Alla kan låna pengar billigt och alla som äger fastigheter tjänar pengar för att de har låga räntekostnader. Nästa gång jag köper är när vi har fått en liten räntehöjning och de som kanske ha varit för högt belånade behöver sälja av några fastigheter.

Filips 5 steg till din första fastighetsinvestering

  1. Bestäm dig för vilken typ av objekt som du letar efter.
  2. Gör grundlig research bland objekt på fastighetsmarknaden.
  3. Skapa en bra relation med banken.
  4. Anlita advokat och besiktningsman för transaktionsbiten när du väl har hittat rätt objekt.
  5. Läs hela tiden på – du måste förstå marknaden och skaffa dig skills. Börja prenumerera på alla fastighetstidningar som finns, förstår du inte branschen och lagkrav är det lätt att gå fel.