<![CDATA[Foto: Pressbild]]>

Så skriver du en vinnande stipendieansökan

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 7 maj, 2014

Hur ska du egentligen skriva en stipendieansökan som sticker ut? Marianne Brismar, ordförande i aktuella Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse, ger här fem vinnande tips.

1. Läs igenom kriterierna noga.

– Står det till exempel att du måste ha ett registrerat bolag eller bedriva forskning på en högskola eller ett universitet så är det så. Det är alltså ingen idé att söka om du inte lever upp till kriterierna. Punkt, säger Marianne Brismar, ordförande i Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse.

Marianne delar, tillsammans med sin mamma och fyra systrar, i stiftelsen ut cirka 500 000 kronor under 2014 till entreprenörer och forskare inom ergonomi, teknik och design.

 2. Slarva inte med själva ansökan.

– Bristfällig information som till exempel ofullständigt ifylld adress kan helt förstöra dina chanser att bli antagen, även om du i övrigt skulle vara rätt person för stipendiet.

 3. Var tydlig med dina mål i ansökan.

– Oavsett vilket stipendium du söker så letar vi som läser ansökningarna efter drivkraft och en viss attityd. Jag vill gärna se att den som söker – så tydligt som möjligt – kan beskriva vad han eller hon vill uppnå. Både på kort och på lång sikt. Vilken vision har du för ditt projekt och hur skulle just det här stipendiet kunna hjälpa dig att nå dit? Beskriv det!

 4. Beskriv en svårighet eller ett problem och hur du tog dig igenom det.

– Det behöver inte vara långt, kanske bara några meningar. Men beskriv ett problem eller en svårighet som du ställts inför och hur du löste det. Det visar att du kan hantera motgångar, är lösningsorienterad och driven.

 5. Var ute i god tid.

– Om det inte är så att just det här stipendiet dök upp samma dag som deadline – försök att vara ute i god tid. Lämna inte sista dagen. Det imponerar inte på någon. Lämnar du däremot i god tid innan deadline så visar det att du har koll på läget och kan möta deadlines i god tid.