<![CDATA[]]>

6 råd för att ta grepp om din ekonomi

Anders Andersson

Publicerades: 6 maj, 2014

Nu när du ska ha lämnat in din deklaration kan det vara rätt tid att ta grepp om företagets ekonomi inför nästa års deklaration – med hjälp av dessa sex handfasta råd.

Gå igenom siffrorna i deklarationen och på den förtrycka blanketten en gång till. Kolla också de årsbesked som du fått från banken. Då kan du dra slutsatser som kan förbättra ekonomin.

 1. Deklarationen.
  Fundera över hur siffrorna i den skulle kunna bli bättre till nästa år. Hur skulle intäkterna kunna ökas? Finns det några nya avdragsgilla kostnader som skulle vara till fördel både för företaget och för nästa deklaration?  Om du finner att du får pengarna tillbaka efter deklarationen så gör nu en preliminärdeklaration för i år, så att du får betala lite lägre F-skatt under resten av detta år. Läs om möjliga deklarationsavdrag här.
 2. Placeringarna.
  Hur har du placerat företagets pengar? Kanske är det dags att byta bankkonto för att få bättre ränta. De flesta lantbruk drivs som enskild näringsverksamhet och företagets pengar måste då placeras på bankkonto. Är det mycket pengar kan det löna sig att placera en del på en lite bank, men välj då en som har insättargaranti. Hitta bästa sparräntan här.
 3. Pensionen.
  Tänk på att du på något sätt bör lägga undan pengar till pension, eftersom du inte får avtalspension som anställda får. Men pensionssparande är inte liktydigt med pensionsförsäkring. I ett aktiebolag här det ofta bäst att placera de beskattade kapitalet i vanliga fonder i en kapitalförsäkring. Se vad som passar dig här.
 4. Betalningsrutinerna.
  Se över så att du betalar dina räkningar på smidigast möjliga sätt, så att du enkelt ser hur den ekonomiska ställningen i företaget är.
 5. Faktureringen.
  Fakturera alltid direkt efter det att du gjort ett jobb eller levererat en vara. Se till så att du får in pengarna så fort som möjligt. Påminn kunderna direkt om de inte betalar i tid.
 6. Krediterna.
  Försök undvika checkkredit. Har du lån så försök få banken att sänka räntan. Här finns tips för hur du prutar i banken.

Anders Andersson har en webbkurs i att ta greppet om ekonomin.