<![CDATA[]]>

Annie Lööf körs över av nytt småföretagarförslag(s)

Anders Andersson

Publicerades: 17 januari, 2013

Socialdemokraterna är på väg att snuva näringsminister Annie Lööf på de politiska poängerna kring förslaget om småföretagarnas betalningstider för fakturor. Det har blivit ett politiskt rävspel på hög nivå, menar Driva Egets bloggare Janne Näsström här.

Det började med att att Annie Lööf i en lagrådsremiss ville införa en lag som tvingar myndigheter att betala fakturor från företagarna på högst 30 dagar – men att detta inte ska vara tvingade när företag gör affärer med varandra. Detta fick hon beröm för från flera håll, eftersom problemet med sena betalningar är ett växande problem för småföretag som får vänta länge på att få betalt.

Men initiativet i frågan har nu tagits över av socialdemokraternas Mikaell Damberg,som driver linjen att lagen ska vara tvingade även mellan företag. Företagarnas organisationer invänder mot detta och menar att det finns juridiska problem med att tvinga företag till detta.

Regeringen, med näringsminister Annie Lööf i spetsen, ser nu ut att köras över i en omröstning i riksdagen, skriver Dagens Industri. De övriga oppositionspartierna väntas stödja socialdemokraternas linje i riksdagsomröstningen. Men vid civilutskottets omröstning under torsdagen vann regeringens förslag. Det berodde på att Sverigedemokraterna la fram ett eget förslag. Vid riksdagens  omröstning vill Sverigedemokraterna stödja övriga oppositionspartier.

Annie Lööfs förslag innebär att fakturor ska betalas inom 30 dagar, men att det ska vara möjligt att avtala bort. Det har gjort många småföretagare besvikna.

Enligt  Mikael Damberg är regeringens förslag tandlöst, eftersom mindre företag inte har något att sätta emot när storföretagen kräver längre betalningstid.

Det är ytterligare en kalldusch för näringsminister Annie Lööf, efter det interna upproret mot henne i centerpartiet. Dessutom tar finansminister Anders Borg ställning mot henneoch kan tänka sig lagstiftning om maximalt 30 dagars betalningstid även mellan företag.

Driva Egets bloggare Janne Näsström har i flera inlägg tagit upp denna viktiga fråga och han kämpar för att småföretagen ska få bättre villkor. Ändå är han kritisk mot  socialdemokraternas förslag och menar att detta vittnar om okunskap kring de juridiska problemen kring företagande. Läs här om hur han motiverar det.