<![CDATA[]]>

Argumenten för att köpa aktier nu

Anders Andersson

Publicerades: 25 november, 2009

Efter oro för kris i Dubais är aktieindex tillbaka på årshögsta med en uppgång på över 45 procent sedan årsskiftet. Läs här argumenten för att uppgången kan fortsätta och för att det kan vara köpläge på börsen.

Börsen har i förskott tagit ut den positiva framtidsynen och index ligger nu kring årshögsta. Men en kursuppgång på drygt 45 procent sedan årsskiftet? Är det inte en överreaktion?

– Det tycker inte jag. Det följer mönstret från tidigare år när börsen vänder upp efter kraftig nedgång, säger aktieanalytiker Peter Malmqvist.

Han menar att argumenten för fortsatt kursupppgång har förstärkts den senaste månaden:

– Både alllmänna konjunkturrapporter och bolagens kvartalsrapporter har varit vbättre än väntat.

Men varken han eller någon annan kan vara säker. Just nu är det dock mest positiva tongångar bland experterna. Enligt en ny stor undersökning bland 100 vd:ar på svenska börsbolag tror 85 procent på fortsatt uppgång i år. Men det ingår i deras jobb att försöka vara positiva.

Börsanalytikerna brukar också vara positiva. Men faktum är att majoriteten bland dessa trodde att de senaste kvartalsrapporterna skulle bli sämre än vad de till slut blev. Fyra rapporter av fem överträffade deras förväntningar.Det är just denna positiva överraskning som bidragit till att kurserna stigit den senaste tiden.

Frågan är nu om kurserna ska fortsätta upp eller om kurserna ska vända ned. Som vanligt finns det argument både uppgång och nedgång:

Här är argumenten för uppgång:

+ Kvartalsrapporterna i många bolag var bättre än väntat.
+ Konjunkturen verkar ha vänt och de flesta siffror som kommer blir allt bättre.
+ Låga räntor fortsätter att göra aktier till ett lockande alternativ, och institutionerna har tröttnat på räntepapper som nästan inte ger någon avkastning alls.
+ Kina och andra länder i Asien går bättre än väntat.
+ PPM. De närmaste veckorna ska 30 miljarder sättas in på våra PPM-konton och fondbolagen köper då nya aktier.

Här är argumenten för nedgång:
– USA. Låg konsumtion och stort underskott i USA är oroande.
– Hög arbetslöshet och konkurshot för Saab och andra sätter ned humöret.
Inflationsrisk  och risk för att räntan snart stiger.
– Många tar hem aktievinster efter den stora uppgången.

Frågan som du själv måste svara på är om det är de  positiva eller negativa argumenten som är starkaste. Är du optimist och tror mest på argumenten med plustecken kan det vara köpläge.

Men som vanligt gäller det att köpa försiktigt vid olika tillfällen och sprida riskerna mellan olika aktier och fonder.

Nytt förslag på hur fördelningen bör vara vid olika risknivåer kommer i nästa nummer av Driva Eget som kommer till prenumeranterna den 11 december. Där liksom i varje nummer finns två placeringssidor under vinjetten Dina Pengar.