<![CDATA[]]>

Därför sänktes reporäntan

Gustaf Brickman

Publicerades: 16 februari, 2012

Riksbanken och dess chef Stefan Ingves sänker reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. De sänker samtidigt prognosen för den framtida räntan.

”Inflationstrycket i svensk ekonomi är lågt. De ekonomiska utsikterna i Sverige har försämrats till följd av utvecklingen i omvärlden”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Räntan beräknas ligga kvar på 1,50 procent en god bit in på 2013.

Riksbanken konstaterar att ”den svaga utvecklingen i euroområdet har dämpat efterfrågan på svensk export, som bromsade in kraftigt mot slutet av 2011. De svagare konjunkturutsikterna har gjort att hushållen börjat spara mer och väntar med att konsumera, medan företagen skjuter på sina investeringar.”

De bedömmer därför att BNP-tillväxten i Sverige blir låg under den närmaste tiden, men öppnar för att den svenska ekonomin bör växa i i en mer normal takt redan under nästa år. 

Vilken effekt denna sänkning nu får på boräntorna, och för den delen företagslånen, återstår att se under de närmaste dagarna.

På Driva Egets lånesida kan du alltid hitta de allra bästa boräntorna: www.driva-eget.se/lan