De fem bästa spartipsen för entreprenörer

8 oktober, 2018


				En låneförmedlare kan vara en väg att gå.

Tycker du att pengarna flyger ut ur ditt bankkonto varje månad? Oroa dig inte. Det finns flera enkla sätt att få en bättre ekonomi, även i en ekonomiskt krävande uppstartsfas.

I den här artikeln har vi samlat några enkla besparingstips som kommer att göra underverk för din ekonomi som egenföretagare.

  1. Gör en budget.

Det här tipset har du säkert hört många gånger förr, men för att kunna kontrollera pengaflödet är det verkligen a och o att göra en budget. När du gör en budget får du en god överblick över alla dina utgifter och intäkter varje månad. Det blir också mycket tydligare vilka kostnader som du skulle kunna skära ned på. När du ska göra en budget bör du som utgångspunkt ha de senaste två eller tre månadernas redovisning. Detta kommer att ge dig en mer realistisk bild av alla dina kostnader och intäkter. Men se till att du ger dig själv lite ekonomiskt utrymme för oförutsedda utgifter.

  1. Ställ in automatiska dragningar

Ett annat sätt att få ordning på ekonomin är genom automatiska dragningar. Förr kom räkningarna alltid som pappersfakturor, men i dag kan du välja den mer praktiska e-fakturan. En e-faktura är inte bara lättare att hantera, den är också betydligt billigare. Den traditionella pappersfakturan innebär extrautgifter för de företag som utfärdar den, både när det gäller material och miljöavgifter. Därför kommer pappersfakturan ofta med en extrakostnad på ca 50–60 NOK. Denna utgift slipper du när du väljer e-faktura, och du kan heller inte tappa bort någon lös papperslapp, då fakturan hamnar direkt i din e-brevlåda.

  1. Välj ett lån med förmånliga villkor

Om du behöver extra finansiering i uppstartsfasen kan du spara mycket på att väljarättlån. Även om bankerna utgår från den allmänna räntenivån i Sverige är det upp till varje enskild bank att sätta räntan utifrån de egna riskbedömningarna. Därför lönar det sig att jämföra låneerbjudanden innan du ansöker om ett lån.

Ett användbart verktyg i jakten på det bästa privatlånet är en lånekalkylator. Den ger dig en överblick över alla kostnader relaterade till lånet uppdelade på räntor, avbetalningar, avgifter och totala kostnader. Då kan du enkelt jämföra olika låneerbjudanden och hitta det billigaste lånet. Ett annat tips när du ska hitta det bästa lånet på marknaden är att använda en låneförmedlare. En låneförmedlare samarbetar nämligen med flera banker. Det innebär att du bara behöver lämna in en ansökan, så vidarebefordrar finansagenten din ansökan till alla de banker den samarbetar med.

Axo Finans är en sådan låneförmedlare och erbjuder privatlån genom flera av Skandinaviens främsta banker. När du skickar in en ansökan här sparar du mycket tid, utöver att du får det bästa erbjudandet för din ekonomi och livssituation presenterat för dig.

  1. Få ekonomiskt stöd

Uppstartsfasen av ett projekt kan vara ekonomiskt krävande. Först och främst behövs det ofta ny utrustning. Dessutom har tjänsten eller produkten ännu inte fått någon stor distribution på marknaden. Lyckligtvis finns det många organisationer, banker och investerare som letar efter nya spännande projekt att investera pengar i. Kolla in marknaden och se om det finns några där ute som är intresserade av just ditt projekt.

  1. Använd ditt kontaktnätverk 

Som nyetablerad på en marknad är din största resurs ditt kontaktnätverk. Innan du har arbetat upp en kundlista är du beroende av att ditt namn blir synligt för allmänheten. Och för att bli känd måste du sprida ditt namn där du kan.

Men kontaktnätet är inte bara en resurs när det gäller “Word of mouth”, det kan också finnas “ekonomisk hjälp” att få bland dina bekanta. Kanske känner du någon som du kan byta en väntjänst med? Om du t.ex. har en bekant som arbetar som hantverkare och du behöver hjälp med att ställa din lokal i ordning, då är dessa väntjänster guld värda. Om ett utbyte av tjänster inte är möjligt kan du ändå få ett bättre pris för arbetet. Den som spar, han har.

Fick du några bra spartips? Ofta är det inte mycket som ska till för att minska den månatliga kostnaden. Som företagare gäller det också att tänka kreativt.

Lycka till!
Foto av: Adobe Stock
Här finns EU-bidrag att söka – NU
Foto av: Adobe Stock
Får du också vänta på pengar i sommar? Gör så här!