<![CDATA[]]>

De låter alla bli finansiärer

Camilla Björkman

Publicerades: 8 juni, 2011

På sajten Funded By Me kan alla lägga upp ett projekt – som vem som helst kan finansiera. På bara tre månader har tre entreprenörer visat att crowdfunding fungerar även i Sverige.

Det har nu gått tre månader sedan stockholmarna Daniel Daboczy, Arno Smit och Eric Weber lanserade sajten Funded By Me. Konceptet är enkelt: Vem som helst kan lägga upp ett projekt för att samla in pengar, och vem som helst kan finansiera projekten.

Affärsidén bygger på så kallad crowdfunding, att låta många små aktörer finansiera olika projekt. I utbyte får de än så länge inte aktier i företaget, men däremot andra tjänster och upplevelser som kan vara nog så värdefulla.

Sajten gjorde att en av initiativtagarna, Daniel Daboczy, i veckan vann Sollos pris på 100 000 kronor.

– Jag kan fortfarande inte fatta det! Jag är jätteglad för pengarna men det bästa var att få stå i ett rum av framgångsrika entreprenörer och pitcha sig själv – och få erkännande för det, jublar Daniel.

Han kläckte idén till Funded By Me när han och hans kollegor ville lägga upp ett eget projekt på en amerikansk crowdfunding-sajt – men fick avslag eftersom de inte var amerikanska medborgare.

– Vi hade lagt ner massor av tid på vår presentation och blev väldigt besvikna. Men då såg vi också att det fanns en marknad här i Sverige.

Efter tre månader lanserade de sin egen sajt, och hakar på crowdfundingtrenden som redan vuxit sig stor framförallt i USA. Nu har mer än 100 projekt tagits emot och över en kvarts miljon dragits in av mer än 540 personer.

Nyckeln till framgång är att varje projekt marknadsför sig självt. Det är upp till varje person att själv se till att projektet sprider sig, vilket gör att sajten får stor exponering. Men att man får finansiering till sitt projekt är egentligen bara en positiv bieffekt, menar Daniel.

– Det bästa är att du börjar prata om din idé, sprida den till andra. Backar ingen upp den kanske det beror på att du är för tidigt ute, men då slipper du ha lagt ner hundratals utvecklingstimmar och pengar i onödan för att få reda på det.

Även de som finansierar bidrar till att projektet sprids, eftersom de går i god för personen i fråga och blir som ambassadörer för projektet.

Själv la Daniel en hundring på en orkester som ville åka iväg och spela på en konsert. I utbyte fick han en sång dedikerad till sin fru, Lena.

– Det var fantastiskt – och det kostade mig bara hundra kronor!

Daniel ger tre råd till personer som vill lägga upp ett projekt för finansiering:

  • Du måste presentera dig själv och ditt projekt tydligt.
  • Du måste vara generös med dina belöningar. Folk måste känna att de får något bra i utbyte.
  • Du måste tro på dig själv och din idé. Det är du som måste vara ute och sprida ditt projekt, kontakta nära och kära, bloggare, press och andra.

Klicka här för att komma till sajten.