Dödshot mot skojarbekämpare

Anders Nyman

Publicerades: 4 oktober, 2011

Efter att nyligen tagit över ansvaret för Facebookgruppen med titeln ”Klagomål på Bevaka Upphandlingar” har Svensk Företagsförening hotats av företaget. ”For ett tag sen javlades en snubbe es mig, den javeln andas inte langre”, skriver en av männen bakom varningslistade European Tenders i ett mejl.

European Tenders hette tidigare Svensk Affärsförmedling och har fått mycket kritik för fortsatta fakturor efter en provperiod på tjänsten bevakaupphandling.se. Andra har fått fakturor utan att ens ha anmält sig.

European Tenders AB finns sedan 9 september på Svensk Handels varningslista som Bevakaupphandling.se. Företaget har även förekommit på listan tidigare. Tjänsten som erbjuds är bland annat bevakning av offentliga upphandlingar i Europa, och kostar 3600 kronor om året.

Företagsrådgivaren Svensk Företagsförening skrev i juni om European Tenders och klagomålen mot dem. 17 augusti tipsade de i Facebookgruppen om ett SVT-inslag om bluffakturor, där en företagare visade upp en faktura från European Tenders.

Efter det fick SFF ett mejl där Bevaka Upphandlingar ifrågasatte inslaget, och lovar att de numera makulerar alla fakturor när en kund meddelar att de inte vill fortsätta med sin prenumeration. Vidare skriver företagets representant: ”Jag har anlitat jurist samt IT bolag för att gå vidare med era trakasserier”.

1 september fick SFF ett meddelande via Facebook där avsändaren bland annat skriver: ”jag satter en privat detektiv pa personerna bakom ert foretag nu till personlig forfoljelse , och gor en due dilligence pa er.” Längre ned i mejlet meddelar han: ”for ett tag sen javlades en snubbe med mig, den javeln andas inte langre”.

Ludvig Isacsson på Svensk Företagsförening berättar att de lämnat in en polisanmälan om olaga hot:

– Hotet skickades via samma personliga Facebookkonto som tidigare meddelanden från företaget. På ett sätt är det ett bevis på att vi gör rätt och lyckas irritera de här bolagen. Men självklart känns det olustigt.

Göteborgsbaserade European Tenders AB har ett flertal betalningsanmärkningar, ett skuldsaldo hos Kronofogden på 144 000 kronor, och är försenade med årets årsredovisning till Bolagsverket. I styrelsen sitter två bröder.

Driva Eget har försökt nå European Tenders för en kommentar. Listade telefonnummer är dock avstängda eller har bara telefonsvarare. Via mejl svarar dock martin@bevakaupphandling.se att han just kommit hem från en resa: ”Detta vet vi ingenting om men ska ta reda på vad det rör sig om. Låter som om facebook kontot blivit hackat”.

Vidare förklaringar eller kommentar på varför företaget hamnat på varningslistan uteblir dock.

Företag som söker information om upphandlingar att delta i kan gratis söka i dessa tjänster:
e-avrop
ted.europa.eu

Externa länkar till mer information:
Svensk Företagsförening
Facebookgruppen Klagomål på Bevaka Upphandlingar
Webbklipp på SVT om bluffakturor
http://www.dt.se/nyheter/sater/1.3085790-har-polisanmalt-foretag-som-skickat-bluffaktura
http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.373807/varning-for-european-tenders
http://www.svenskhandel.se/Vi-arbetar-med/Sakerhet/Varningslistan/Foretagslista/Bevakaupphandlingse