<![CDATA[]]>

Han utreder företagsskatterna

Camilla Björkman

Publicerades: 18 mars, 2011

Äntligen tar politikerna hjälp av företagarna! I en ny kommitté ska industrimannen Rune Andersson föreslå förändringar på områden som riskkapital, bolagsskatt och skattemorötter för forskning och utveckling.

Rune Andersson, som äger och driver Mellby Gård, hjälper nu regeringen i skattefrågor. Finansmannen ingår i en nytillsatt kommitté tillsammans med Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson, justitierådet Anita Saldén Enérus, finansrättsprofessorn Peter Melz och Åsa Hansson, universitetslektor vid Lunds universitet.

Tillsammans ska de föreslå förändringar på områden som riskkapital, bolagsskatt och skatteincitament för forskning och utveckling.

Bland annat vill Rune Andersson jämna ut mellan lånat kapital och eget kapital i företagande, det senare som beskattas två gånger.

– Både näringslivet och samhället gynnas av att få starkare företag, konjunkturerna svänger ju. Idag har vi ett skattesystem som missgynnar en stark soliditet, säger han till Dagens Industri.

Rune Andersson driver företaget Mellby Gård AB, som har en omsättning på 5 miljarder kronor. Två av gårdens verksamheter är svinuppfödning och travträning. Han äger även Eriksberg Vilt- och Naturpark i Blekinge.

På frågan om Rune Andersson kommer att bli överkörd av de andra skatteexperterna svarar han i DI:

– Jag är inte heller helt född i farstun när det gäller skatter.