<![CDATA[]]>

Här är din nya låga låneränta

Gustaf Brickman

Publicerades: 11 februari, 2009

Efter riksbankens rekordsänkning har bankerna tagit finansministerns hot på allvar, men inte sänkt så mycket som han vill.

 Här ser du vilka som nu har den lägsta räntan.

Bankerna har inte sänkt lika mycket som riksbankens chocksänkning från 2 till 1 procent. Många av dem har bara sänkt med 0,6 procentenheter. Men de har gjort det snabbt för tremånadersräntan där sänkningarna tidigare varit ordentligt fördröjda.

Efter sänkningen ligger de flesta tremånadersräntorna kriong 2,5 procent. Men räntan ska vara ännu lägre, tycker finansminister Anders Borg och uppmanar nu Sveriges låntagare att kräva sänkta boräntor.

– Jag tycker att bolåneräntorna bör ligga på omkring 2 procent. Vill man göra en insats för Sverige kan man ta kontakt med sin bank och kräva lägre ränta, sade Anders Borg till TT.

– Det här är en tid för ansvarstagande och en tid för att vi nu får återigen en större exakthet i genomslaget på bostadsräntorna från Riksbankens sänkningar. Den här räntesänkningen är inte till för bankernas marginaler, den är till för att rädda fallet i svensk ekonomi, fortsatte han.

Men statens eget låneinstitut SBAB har inte sänkt mer än bankerna.

Läs mer om Riksbankens räntesänkning här.

Läs vad rekordsänkningen kan göra för dig som företagare här.