<![CDATA[]]>

Här är nya sättet att få finansiering till ditt företag

Ebba Arnborg

Publicerades: 17 februari, 2015

Du kanske har hört talas om crowdfunding, investeringar från privatpersoner? Nu kommer nästa finansieringsmetod för dig som behöver kapital till firman, sociala lån – lån från privatpersoner. Flera fördelar – men också risker. Så lyckas du.

Crowdfunding går ut på att företag kan lägga upp projekt på sajter som fundedbyme.com och crowdcube.se och samla in pengar från privatpersoner i utbyte mot belöningar eller aktier.

Nu lanserar crowdfundingföretaget FundedByMe en ny variant, sociala lån, så kallad loan-based crowdfunding. Det går ut på att vanliga individer lånar ut pengar till bolag.
– Tidigare har man behövt tigga pengar från banken, investerare eller staten. Vi tar det analoga mötet, två gubbar som tittar på din affärsplan vid ett mahognybord, till det digitala, säger Daniel Daboczy på FundedByMe.

Sociala lån har blivit ett fenomen i hela världen och marknaden tros uppnå en storlek på närmare 50 miljarder USD inom ett decennium enligt Financial Review.
– För två år sedan fanns inte crowdfunding, men nu har vi genom vår sajt dragit in 100 miljoner kronor i crowdfunding-projekt. Vi tror att sociala lån har potential att bli betydligt större, säger Daniel.

En anledning, menar han är att lån är enklare än crowdfunding.
– Ett lån är bara ett lån. Du förstår längden, villkoren. Så länge du tror på bolaget är det enklare, säger Daniel.

För företag är sociala lån en väg till finansiering utan att behöva ge bort aktier, menar Daniel. Han ser flera fördelar.
– Det är ett stort värde att ha så många individer involverade i ditt bolag. Ambassadörer som blir en armé av gratis reklampelare och står bakom företaget och kan hjälpa till, som rådgivare och testare, säger Daniel.

Samtidigt vill han inte sticka under stol med att det finns risker.
– Köper man värdepapper tar man alltid en risk. Det behöver inte vara något fuffens, det kan vara att företagsledaren går in i väggen eller blir påkörd. Vi försöker hålla den så låg som möjligt. Vi gör en grundbedömning att bolaget är solitt och bra. Men varje individ får skapa sin egen uppfattning och väga risken mot den potentiella vinsten.

 

Så fungerar sociala lån:

  • Endast registrerade aktiebolag som har varit verksamma mer än 18 månader och har en omsättning på minst 150 000 SEK kan ansöka om sociala lån hos FundedByMe.
  • Företagens finansiella ställning och information verifieras av Upplysningscentralen (UC) och Bisnode. En riskbedömning tas fram som visar den potentiella risken för den aktuella investeringen.
  • Utlånare verifierar sin identitet med ett id-kort.
  • Räntan på lånet bestäms av FundedByMe och blir mellan 6 och 13,33 procent.
  • Minsta utlåningsbelopp är 50 EUR.
  • För avgifter se fundedbyme.com

 

Här är 4 tips från Daniel för att lyckas med crowdfunding

1. Berätta din story
En enkel och engagerande story gör det lättare att nå ut. Dela också din passion så får du andra engagerade.

2. Avsätt tid
Var realistisk när det gäller tid för kampanjarbetet, ett minimum är 45 dagar.

3. Informera löpande
Håll dina intresserade finansiärer uppdaterade. Människor som investerat i din idé vill gärna veta hur det har gått, särskilt om de har lånat pengar till dig.

4. Sprid ordet
För att få genomslag måste du mobilisera ditt nätverk, det bör generera 80-85% av trafiken till kampanjen för att det ska bli en succé.