Har du också svårt med finansieringen?

Camilla Björkman

Publicerades: 1 november, 2011

En av fyra småföretagare har svårare än vanligt att finansiera verksamheten – och lika många tycker att det har blivit värre det senaste halvåret. Det visar en rapport av Företagarna. En orsak är svårigheten att få banklån.

Av de 26 procent som anser att det är svårare än normalt att finansiera verksamheten, tycker 6 procent att det är avsevärt svårare än normalt.

Finansieringssvårigheterna kan ha flera olika förklaringar, visar rapporten: svårare och/eller dyrare att få banklån, kunder som inte betalar, sämre tillgång på riskkapital och längre betaltider.

Men den viktigaste faktorn är svårigheten att få nya och utvidga befintliga banklån. Även den stigande kostnaden för banklånen är ett problem.

Ett av företagen som drabbats är IT Perspective i Täby, som säljer it-produkter skräddarsydda för skolor:

– Ägarna står för närmare 75 procent av risken med ett personligt borgensåtagande på halva checkräkningen och en företagsinteckning på den andra halvan. Så jag tycker att riskfördelningen är lite skev – banken skulle kunna ta en större del av den här risken, säger  Håkan Filipsson, styrelseledamot i företaget, till SVT.

Men Annika Falkengren, vd för SEB, försvarar sig med att det finns en hel del kalkyler som är mer utmanande nu än när allt blomstrade.

– Så är det väl för de flesta av oss. När allt går väldigt bra ser de flesta kalkylerna kanske bättre ut, säger hon till SVT.

Lars Jagrén, chefekonom på Företagarna, menar dock att svårigheten till finansiering slår fel:

– Småföretagen står för de nya jobben i ekonomin, och avgör därmed hur väl Sverige kommer att klara en svagare konjunktur. Om den nya oron innebär att finansieringen för småföretag försvåras ytterligare slår det hårt mot hela ekonomin.

Du som planerar att låna kan i Driva Egets kalkyl HÄR se vad det kommer att kosta dig.

I länkarna till höger i artikeln kan du läsa tipsa om hur du får banklån.