<![CDATA[]]>

Kylan kostar småföretagare 250 miljoner om dagen

Camilla Björkman

Publicerades: 26 februari, 2010

Den iskalla vintern kostar Stockholms småföretagare mer än 250 miljoner per dag. Men för andra småföretag betyder den rekordvinst.
– I år har det varit extra mycket att göra med tanke på vädret, det har såklart synts på omsättningen, säger Johanna Ahola, snöskottare i egna firman Ahola Byggnadsplåt AB.

Det rekordkalla vädret gör att många svenskar inte kan gå till jobbet. En av de värst drabbade grupperna är småföretagare. Bara i Storstockholm kostar kylan dem 250 miljoner – per dag. Det uppskattar Företagarna enligt en grov kalkyl.

Bruttoregionalprodukten i Stockholm är cirka 800 miljarder kr per år, vilket blir cirka 3,5 miljarder kr per arbetsdag. Småföretagen, med 0 till 49 anställda, står för en tredjedel. Det är cirka 1,1 miljarder kr per dag. Enligt Företagarnas kalkyl kan 20 procent av de anställda i småföretagen inte ta sig till jobbet en arbetsdag. Det innebär ett produktionsbortfall för småföretagarna i Storstockholm med 250 miljoner – per dag.

– Då är det är bara kostnader för produktionsbortfallet som vi räknat med, säger Lars Jagrén, Företagarnas chefsekonom till Privata Affärer.

Andra kostnader, som företagens logistik, tillkommer också men är mycket svårare att uppskatta. Till exempel ersättningstransporter för uteblivna materialleveranser till tillverkande företag, eller extra kostnader av att transportera varor och produkter när tågen och andra transportmedel inte fungerar.

– De inställda tågen drabbar hela landet, men övriga regioner har klarat sig bättre än Stockholm ändå, säger Lars Jagrén till Privata Affärer.

Men alla småföretagare drabbas inte av iskylan – tvärtom. Snöskottarna är en bransch som visar upp lysande siffror i vinter.

– I år har det varit extra mycket att göra med tanke på vädret, det har såklart synts på omsättningen. Dessutom har vi inte direkt några utgifter under vintern. Vi har våra spadar och sen är det bara att skotta, säger Johanna Ahola på Ahola Byggnadsplåt AB, som på vintern styr om till att skotta tak i Stockholm, i en artikel i månadens Driva Eget.