<![CDATA[]]>

Låna till 2,5 procent – spara till 5 procent

Anders Andersson

Publicerades: 31 januari, 2009

Du kan nu spara dina pengar med 5 procent i säker sparkontoränta – och samtidigt låna till minder än 2,5 procent. Här är svaret på hur detta kan vara möjligt sedan riksbanken halverat reporäntan.

När du letar efter billigaste bolåneräntan här på sajtens jämförelsetjänst finner du att du nu kan få ett bolån med tre månaders bindning sänkts till under 2,5 procent sedan riksbanken i februari halverade reporäntan.

Tittar sedan här i våra topplistor för sparräntor. Då ser du att du på vissa ställen kan få ränta på 4-5 procent. Den räntan har inte sjunkit särskilt mycket efter riksbankens sänkning

Hur kan detta vara möjligt? Hur kan bankerna låna ut till denna ränta när spararna kan få två procentenheter mer på sina sparkonton?

Svaret är att inga banker som har bostadslån kan betala sparränta som ens är i närheten av några 5 procent. En stor del av pengarna som storbankerna får in går ju till bostadslånen som ju nu bara har hälften så hög ränta.

Men de som ger sparräntor på mer än 5 procent agerar på helt andra kreditmarknader – kontokortsmarknaden och marknaden för snabba konsumentlån, ibland SMS-lån. Och de som tvingas låna på denna marknad får betala skyhöga räntor.

Eftersom kreditföretag som Nordax och AK Spar inte får låna av bankerna eller av staten måste de låna av oss konsumenter. De lockar oss till de genom att ge bra ränta på sina sparkonton, så att de kan låna ut mer till dem som behöver kortkrediter.

Frågan är om vi då vågar spara på dessa konton?

Svaret är ja, men med vissa viktiga reservationer:

Om du har låneutrymme kvar på din villa och har pantbrev så att det räcker skulle du kunna låna ytterligare 500 000 kr och placera de pengarna på ett bankkonto som har en ränta som är två procentenheter högre än din låneränta.

Det skulle ge en räntevinst på 10 000 kr per år – 7 000 kr om man tar hänsyn till skaten.

Invändningen är att du inte vet om denna skillnad består. Sparkontoräntan kan sjunka,samtidigt som låneräntan kan stiga i dessa osäkra tider.