Läsarstorm efter ny lag om karensdagar

Camilla Björkman

Publicerades: 10 juni, 2010

Efter Driva Egets artikel igår om att du numera har minst sju karensdagar har reaktionerna vällt in. Läs här läsarnas upprörda frågor – och få snart svar från politikerna själva.

Fram till nu har du kunnat välja hur många karensdagar du vill ha själv. Men från och med den 1 juli i år ändras lagen så att du har minst sju karensdagar – även om du skulle vilja ha färre. För att kompensera för detta har sjukförsäkringsavgiften sänkts med 0,74 procentenheter, vilket kan betyda en kostnadssänkning på 1 800 kr per år.

Efter att Driva Eget publicerade en artikel om de nya reglerna igår har läsarreaktionerna strömmat in.

Läsaren Tommy skriver:
”Jag blir både matt och väldigt förbannad på våra makthavare. Varför skilja ut oss som grupp? Sju karensdagar är ett hån, det innebär att gruppen i stort själva betalar ur egen ficka vid normal sjukdom trots att man betalar in i systemet.”

En annan kommentar kommer från läsaren Mats:
”Hur ofta är en aktiv företagare sjuk mer än 7 dagar i sträck? Med så många minimikarensdagar borde det även gå att avstå helt från sjukförsäkringen – med en sjukförsäkringsavgift på 0 kronor. De flesta kommer ju i praktiken ändå aldrig att utnyttja den.”

Driva Eget har kontaktat Näringsdepartementet med era reaktioner och inväntar nu svar på dem. Artikeln uppdateras löpande.

Försäkringskassan har även fått kritik för att deras brev till företagare inte var tillräckligt tydligt. Det framgick inte att lagändringen var något positivt som företagarna tjänar på, menar läsarna. På det svarar Mats Mattsson på Försäkringskassan:

– Det är självklart jättebeklagligt att inte informatinoen i brevet gått fram ordentligt. Vårt syfte med brevet var att informera företagarna om att tre dagars karens nu försvinner och ge alla möjligheten att välja något annat, till exempel 14, 30, 60 eller liknande. Men i morgon ligger det ute mer information på vår hemsida.

Vad tycker du om den nya lagen om karensdagar? Lämna en kommentar i vårt forum.

Läs här Driva Egets chefredaktör Anders Anderssons blogg om den nya regeln, som han tycker är skandalös.