<![CDATA[]]>

”Många småföretagare kan spara över 100 000 kronor”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 9 april, 2013

Det kan löna sig att se om sin pension.
– Framförallt för småföretagare eller anställda i mindre bolag. Många kan spara över 100 000 kronor, säger Mattias Fellenius (till höger), vd för Pensiono.se, jämförelsesajten som han grundat tillsammans med Nicklas Hellberg (till vänster).

År 2007 ändrades lagen och det blev fri flytträtt av pensionsförsäkringar, men bara för dem tecknade efter 2007. Varje försäkringsbolag kan i dag ändå tillåta flytt av pensionsförsäkring tecknad innan – om bolagen själva vill.

Behövde sajten själva
Och det kan löna sig att se om sina pensionsbesparingar. Det visar jämförelsesajten Pensiono.se som funnits sedan ett år.
– Vi byggde sajten för att vi själva behövde den, berättar företagets vd Mattias Fellenius för Driva Eget.

”Pengar dras helt i onödan”
Enligt honom kan småföretagare och anställda i mindre bolag tjäna hundratusentals kronor på att se om sitt pensionssparande.
– Varje år dras avgifter på ditt pensionssparande och det kanske inte låter som så mycket varje år, men du pensionssparar under väldigt många år och då handlar det till slut om väldigt mycket pengar – helt i onödan. Du kan istället få samma fonder eller placeringar som i dag, fast hos ett annat bolag, som inte tar ut samma avgifter.

Småföretagare behöver hjälp
Mattias Fellenius menar att småföretagare har mycket att tjäna på att se om sina pensionspengar för småföretagare är sällan kollektivanslutna.
– Om du är anställd som läkare eller lärare har du ett fackförbund i ryggen som varje år omförhandlar och ser om dina rättigheter. Men som småföretagare är du on your own – och om du själv inte reagerar kommer bolagen fortsätta att dra höga avgifter av dig.

Kostnadsfri tjänst
Pensionos affärsidé är att göra jobbet åt dig. De behöver ditt personnummer och telefonnummer, och tar genom en fullmakt kostnadsfritt hand om arbetet med att ta reda på dina olika pensionsförsäkringar och vilka avgifter du faktiskt betalar.
– Det får du aldrig reda på när du till exempel loggar in på Minpension.se, säger Mattias Fellenius.
Att lämna ifrån sig uppgifter kan ju kännas osäkert för många…?
– Vi lyder under väldigt strikta regler när det gäller personuppgifter och hur vi hanterar dem. Vi har även tillstånd hos finansinspektionen.

Så tjänar de pengar
När uppgifterna är framtagna kan du logga in och se vilka alternativ du som pensionssparare har beroende på vilket bolag du väljer – och vilka summor du kan tjäna.
Om du väljer att flytta dina pensionspengar via Pensiono betalar vissa försäkringsbolag ersättning till dem. Andra bolag betalar ingen ersättning och då tas istället en avgift av dig som kund vilket du får reda på innan du gör dina val.
Vad tror du om framtiden?
– Om tio år kommer vi titta tillbaka på den här tiden med häpnad – och fråga oss: Hur kunde bolagen få dra så här höga avgifter?, säger Mattias Fellenius.