<![CDATA[]]>

Mikrolån blev räddning för hennes bageri

Jon Andersson

Publicerades: 25 april, 2011

Joyce Kimwaga Lundin är glad över att ha kunnat rädda Kholoud Yamanis lilla bageri med hjälp av mikrolån – som är till stor hjälp för främst invandrarkvinnor.

Kholoud Yamani driver i Stockholmsförorten Alby ett nystartade företag som är en kombination av ett bageri och en städfirma . På köksbordet kavlar hon ut degen till sina dadelkakor som sedan bakas och paketeras för att säljas till någon av de butiker som hon har avtal med. I ett hörn längst in i köket står ett skrivbord med en dator och skrivare.

Kholoud kom till Sverige 2003 från Jordanien. Hon hade svårt att lära sig svenska och sökte 20-30 jobb för engelskspråkiga men fick inget. I samma veva fick hennes man gå från sitt jobb som städare, och snart föddes idén om att starta ett eget städföretag. Men det var svårt att få hjälp med finansieringen.

Vändpunkten kom när hon fick tips om Joyce Kimwaga Lundin Mikrofinansinstitutet, som nu gett henne mikrolån .

Tack vare det lån på 150 000 kr hon fick med hjälp av Mikrofinansinstitutet möttes Kholoud av en helt annan tilltro från potentiella kunder. Hon kunde köpa utrustning och fick flera uppdrag.

– Att Kholoud är arbetsgivare åt sin man och inte tvärt om visar hur mikrolån kan bidra till att stärka kvinnors position, säger Joyce Kimwaga Lundin.

Systemet med mikrolån har nu spridit sig från de fattiga länderna till rika länder som Sverige, och finns nu i 100 länder. Det har visat sig vara ett bra sätt att främja entreprenörskap bland framför allt kvinnor. Joyce Kimwaga Lundin som är initiativtagare till Mikrofinansinstitutet, den svenska motsvarigheten till Grameen Bank, förklarar varför:

– Kvinnor är ofta försiktiga med pengar. De vill prova en idé i liten skala först. Dessutom ger mikrolånen kvinnor valmöjligheter. På det här sättet får de makt över sin vardag och behöver inte vara beroende av någon annan.

– Väldigt många invandrare kommer från samhällen där entreprenörskap är en livsstil. Men kommer man hit och börjar leva på bidrag går det inte att få ett vanligt banklån för att starta en egen verksamhet. På det här sättet kan de anställa sig själva och i förlängningen även bekanta som även de står långt ifrån arbetsmarknaden. Det vinner både de och samhället på.

Så kan du också få mikrolån
Kan du eller någon i din omgivning också få mikrolån för att starta eget? Gå in på hemsidan för Mikrofinansinstitutet  och se vilka villkor som ställs. Ta sedan kontakt med någon av de handledare som finns för respektive region.

Det är inte nödvändigt att ha en egen affärsidé utan det räcker med att vilja. Även om institutet framför allt jobbar med invandrarkvinnor finns det inget krav på att man måste vara invandrare eller kvinna.

Idén med Mikrofinansinstitutet är att bryta utanförskapet. De vänder sig därför till personer som inte kan få finansiering från annat håll. Det går också bra att kontakta Mikrofinansinstitutet för att få vägledning om att starta eget även om man inte bor i någon av de fyra län (Stockholm, Södermanland, Östergötland och Västra Götaland) som än så länge deltar i projektet.