Miljardsvinn för handlarna

Camilla Björkman

Publicerades: 18 februari, 2010

Svinnet i detaljhandeln var under 2009 hela 9 miljarder kronor. Det visar en ny undersökning från Svensk Handel. Se här vilka som är värst drabbade.

Det må se ljusare ut för handeln – men svinnet är rekordstort. En ny undersökning från Handelns Utredningsinstitut, HUI, som gjorts bland 1 100 detaljhandelsföretag, visar att handlarnas svinn uppgår till 1,5 procent av detaljhandelns totala omsättning. Det är hela 9 miljarder kronor som gått förlorade.

Svinnet behöver inte vara brottsligt. Till exempel finns det administrativt svinn, som färskvaror som slängs eller oavsiktliga fel i kassaarbetet. Enligt Svensk Handel står de för 2,7 miljarder kronor av det totala svinnet.

Men stölder och snatterier stod för mer än sex miljarder kronor. Av dessa stod de anställda för drygt två miljarder, menar Svensk Handel.

– Det är inte klokt. De anställda stjäl för lite mer än hälften av vad de externa stjäl för, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, till TT.

Men Handels ordförande Lars-Anders Häggström slår bakut.
– De smutskastar en hel yrkeskår, och det kan jag inte acceptera. Det skulle innebära att varje anställd stjäl för 10 000 kronor. Det är fullständigt orimligt, säger han till TT.

Här kan du se detaljhandelns svinn som procent av omsättningen:
Dagligvaror: 1,82%

Kläder, Skor & Accessoarer: 1,43%
Järn, Bygg & Färg: 1,32%

Övrig Sällanköpshandel: 1,26%

Sport & Fritid: 1,21%

Ur, Optik & Guld: 1,10%

Möbler & Heminredning: 1,00%

Bok, Papper & Foto: 0,61%

Hemelektronik: 0,50%

Total Detaljhandel: 1,45%

Källa: Svensk Handel