<![CDATA[]]>

Nu minskar butiksrånen

Camilla Björkman

Publicerades: 14 juni, 2010

Efter flera år av höga brottssiffror minskar nu antalet butiksrån dramatiskt. Jämfört med samma period förra året är antalet rån i butik 23 procent lägre. Läs här om orsakerna och ladda ner pdf med viktiga säkerhetsråd till dig som butiksägare.

De senaste åren har antalet butiksrån som rapporterats til polisen varit ovanligt högt. Driva Eget har också tidigare rapporterat om att fyra av tio företag årligen utsätts för olika brott, där bland annat stölder var en stor del.

Men nu vänder det. Hittils i år har antalet butiksrån sjunkit med 23 procent jämfört med samma period förra året – från 486 till 375 stycken. Det innebär ett stort lyft för Sveriges småföretagare som driver butik.

– Vi ser att det är början till ett trendbrott, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, till DN.

En av de största nedgångarna syns i Söderort i Stockholms län. Från 65 butiksrån mellan januari och juni förra året – till 25 stycken under samma period i år. Det visar statistik från Söderortspolisen.

Orsakerna till minskningen är dels en satsning på en handelsplan mot butiksrån, som går ut på att polisen åker ut och besöker cirka 350 butiker i Söderort. Dels har butikerna kallats till ett möte med polisen och Svensk Handel där de informerats om vad de själva kan göra för att butiken ska bli säkrare.

Har du blivit utsatt för brott eller vill diskutera hur du kan skydda dig? Starta en tråd i vårt forum och lämna ett inlägg.