<![CDATA[]]>

Ny räntesänkning – så här påverkas du

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 mars, 2015

Riksbanken sänker den rekordlåga räntan ytterligare. Från -0,1 procent till historisk låga -0,25 procent. Så här påverkas din ekonomi.

1. Börsen rusar – varning för ras
Aktiemarknaden gynnas av låga räntor och Stockholmsbörsen får nu troligtvis ytterligare en skjuts.

Men kom ihåg att Stockholmsbörsen redan nått sin högsta värdering sedan IT-boomen i slutet av 90-talet. Allt fler börjat dra i varningsklockorna för en börsbubbla.

Läs Anders Anderssons investeringsråd här: ”Hur ska vi hantera minusränta och rekorduppgång på börsen”.

2. Se över ditt sparkonto
Många småföretagare vill ha sina pengar i säkra sparkonton, men när räntan blir noll medan kortavgifter och liknande kvarstår betalar du i praktiken för att ha pengarna på banken.

Troligtvis ska det mycket till innan bankerna gör som i Danmark och sänker sparräntan till minusnivåer, i gengäld kan avgifter höjas – så håll koll på det.

Funderar du på att flytta dina pengar till en av nichbankerna som erbjuder ränta på sparkontot så kom ihåg att välja en med insättningsgaranti.

3. Pressa ner låneräntan
Minusräntan ger bankerna historiskt högas marginaler på lånen. Se till att pruta ner dina räntor. Fråga runt på andra banker och använd den ränta de erbjuder för att förhandla med din egen.

Läs Anders Anderssons råd här: ”Pruta i banken nu när det är minusränta”.

4. Svagare krona
Nu försvagas den svenska kronan kraftigt. Det kan lyfta den svenska ekonomin genom exportföretag och inflation och vara gynnsamt för dig som är aktiv inom export.

En svagare krona är positivt för dig som har har fonder i dollar eller euro. Eftersom vi får fler kronor för våra euro och dollar stiger fonderna i värde för svenska sparare.

Men ska du ut och resa får du en mindre reskassa att röra dig med.

Läs också Anders Anderssons kommentar: ”Minusräntan ökar klassklyftorna”