Så får du 3 procent på banken

Anders Andersson

Publicerades: 9 juni, 2009

Nu när reporäntan är rekordlåg får du nästan ingen ränta alls på pengar som står på ett vanligt bankkonto. Men i vår tabell kan du hitta bankkonton med nästan 3 procent i ränta.

Med en reporänta på 0,25 procent och en rörlig villaränta på omkring 1,7 procent kan vi inte vänta oss någon större inlåningsränta. Storbankerna betalar därför nästan ingen ränta alls på sina konton.

Men det finns en marknad utanför de etablerade bankerna. Det är mindre banker och kreditinstitut som måste finansiera dyra kontokortkrediter och andra krediter med pengar som de måste ta in från privatpersoner och småföretag.

För att få oss att välja dessa i stället för etablerade banker måste de betala bra. Därför ger du nu en ränta på 2-3 procent.

Det är ingen risk att sätta in upp till 500 000 kr på sådana konton, eftersom det finns statlig insättargaranti som träder in om banken mot förmodan skulle gå i konkurs. Men det gäller då att välja någon som har insättargaranti. Det har exempelvis inte Akelius Spar. Se här vilka som har insättargaranti .

I Driva Egets lista här kan du se vilka banker och kreditinstitut som har högst ränta . Det bästa är oftast att ha obundet sparande eller binda i högst ett år.
 

Klicka här för att se aktuella kontoräntor.