<![CDATA[]]>

Så funkar nya skuldsaneringen för företagare

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 4 november, 2016

Problem med skulder kan bli ett stort gissel för dig som småföretagare. Få företagare har tidigare kunnat nyttja skuldsanering. Men i veckan trädde den nya F-skuldsaneringslagen för företagare i kraft. Så här fungerar den.

Problem med skulder kan bli ett stort gissel för dig som småföretagare. Nu försöker man underlätta genom införandet av F-skuldsanering.

->Varsågod! Ladda ner vår Driva Företag-bok helt gratis!

I och med den nya lagen som trädde i kraft den 1 november finns möjligheter till en nystart för seriösa företagare.

Både om du har skulder från en egen eller närståendes tidigare verksamhet, eller om du har andra skulder och driver en verksamhet idag som går bra (skulderna får inte komma från den).

”Tanken bakom lagen är att du ska våga starta företag. Om det inte fungerar ska du snabbt kunna få skuldsanering och komma på fötter igen och kanske starta nytt företag.” skriver Kronfogden på sin hemsida.

Få företagare har tidigare kunnat nyttja skuldsanering.

– Då gick företagare under samma lag som gällde alla och det var svårare att få till en skuldsanering när man som företagare hade svårt att förutspå sina inkomster. Skillnaden nu är att det går snabbare och blir mycket lättare för företagare att få till en skuldsanering när Kronofogden är beredda på att få och ta in verksamhetsberättelser, säger Sharon Lavie, ekonom på Ikano Bank.

En skuldsanering för företagare går till på liknande sätt som för en privatperson, och det är alltså även här privatpersonen som ska skuldsaneras, inte företaget.

– Skillnaden mellan företagare och privatpersoner är först och främst att återbetalningstiden är kortare – tre år för företagare jämfört med fem år för en vanlig skuldsanering. Även personer som står i närhet till företagaren har möjlighet att söka sanering. Som företagare måste man också vara mycket mer noggrann med uppgifter om skuldernas uppkomst än vad privatpersoner behöver vara. Så det ställs högre krav på företagare, säger Sharon Lavie.

För att få skuldsanering som företagare behöver du tillhöra en av kategorierna nedan:

  • Du som är involverad i näringsverksamhet i dag: Företaget ska gå bra och dina skulder ska inte komma från den här verksamheten. Dina skulder behöver inte komma från en tidigare näringsverksamhet.
  • Du som tidigare har varit involverad i näringsverksamhet: 70 procent av dina personliga skulder ska ha kommit från den verksamheten.
  • Du som är närstående till någon som är – eller har varit – involverad i näringsverksamhet: 70 procent av dina skulder ska komma från företagarens tidigare verksamhet.

Det finns ytterligare villkor som gäller och som du kan läsa mer om på Kronofogdens webbplats – bland annat krävs det att du inte kan betala dina skulder på många år. Kronofogden bedömer betalningsförmågan även om de framtida inkomstförhållandena är oklara.

Om du beviljas skuldsanering betalar du i normalfallet ett belopp till Kronofogden en gång per kvartal, som de fördelar till dina borgenärer en gång om året.

Så här går processen till:

Källa: Ikano bank
Bild: Ikano bank

Vad ska du göra som skuldsatt företagare för att komma ur problemen?
Sharon Lavie som är ekonom på Ikano Bank tipsar:

  1. Vänta inte för länge. Företagare måste komma snabbt på fötter, de har ofta ett starkt driv som bidrar till samhället. Reagera direkt och skaffa dig en uppfattning av hur mycket skulder du har.
  2. Även om man känner sig osäker om skuldsanering kan beviljas så låt Kronofogden göra bedömningen.
  3. Företaget som du driver i dag ska alltså gå bra. Annars kan inte Kronofogden göra beräkningar på framtida inkomster. Det är alltså från tidigare verksamhet som du har blivit skuldsatt.

Eftersom många har vetat om att de nya skuldsaneringslagarna har varit på gång, både för företagare och privatpersoner, har de väntat med att skicka in ansökan – 150 ansökningar för skuldsanering för företagare beräknades ligga klara för att skickas in till Kronofogden.

Läs också:
driva-foretag

Varsågod! Ladda ner din Driva Företag-bok helt gratis!

Äntligen är den klar, årets upplaga av Driva Företag-boken. Ladda ner den direkt, så har du massor av bra tips och fakta om ditt företagande direkt i din telefon, läsplatta eller dator.