<![CDATA[]]>

Se upp för kassakontroll inför 1 juli

Camilla Björkman

Publicerades: 11 juni, 2010

Från och med 1 juli gäller den nya kassaregisterlagen fullt ut. Nu har ett pressmeddelande gått ut från Skatteverket som hotar med att företagare som inte har installerat kassaregistret kan åka på en kontrollavgift på 10 000 kronor. Men de nämner inte att det finns sätt att slippa apparaten. Läs här hur du gör.

Det är knappt tre veckor kvar till dess att lagen om kassaregister börjar gälla full ut. Den innebär att nästan alla företag som tar betalt kontant ska ha speciella kassaapparater, så kallade certifierade kassaregister. Skatteverket ska kontrollera att lagen efterlevs och i år görs 50 000 besök hos företag som omfattas av kraven. Syftet med lagen är att skydda seriösa företagare från illojal konkurrens.

Idag kör Skatteverket fortfarande en ”mjuk linje” vilket betyder att det räcker att du kan visa att du har beställt certifierat kassaregister och att de ska installeras så fort leverantören kan leverera, dock senast den 1 juli.

– I juli upphör den mjuka linjen och de företag som omfattas av kraven ska ha kassaregistren på plats, säger Lars Lundh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Nu går ett pressmeddelande ut som säger att Skatteverket kan ta ut kontrollavgifter om företagen inte har installerat certifierade kassaregister. Avgiften är då 10 000 kronor första gången som företagare åker på att betala om de inte har registret. I de fall där ett företag inte har hunnit installera kassaregister till den 1 juli kommer orsakerna till det att bedömas i varje enskilt fall innan kontrollavgift tas ut.

– Hittills har vi besökt över 33 000 företag och de allra flesta har beställt sina kassaregister men inte installerat dem ännu, säger Conny Svensson, riksprojektledare på Skatteverket.

Men det finns ett tämligen okänt sätt att slippa köpa en dyr kassapparat, vilket du bör veta om du skulle få kontrollbesök:

  • I stället för att stämpla in betalningen i en kassaapparat kan företagaren skriva ut en kontantfaktura på sin dator och lämnar den till kunden som då kan betala kontant. Detta går Skatteverket inte ut med i sitt meddelande inför 1 juli. Här, i Driva Egets artikel från när kassaregisterlagen infördes, kan du läsa exakt hur du går tillväga.