<![CDATA[]]>

Staten vill ha 2 000 kr per år för dina datorer

Anders Andersson

Publicerades: 9 februari, 2009

Sveriges småföretagare hotas av att få betala 2 000 kr om året för att de har datorer. Pengarna gäller TV-licenser när Sveriges Television snart har alla sina kanaler på webben. Varje licens ska täcka upp till tio datorer.

Hushåll som redan betalar tv-avgift berörs inte vid en lansering av SVT:s webbkanaler. Men för svenska företag innebär det en halv miljon nya licenser och en miljard kronor i ökade intäkter för Radiotjänst i Kiruna varje år, enligt Computer Sweden.

Företag betalar en licens per tio mottagare, vilket skulle innebära en kostnad på 2 000 kr för ett företag med 1-10 datorer. Detta oavsett om personalen tittar på sändningarna i en webbkanal eller inte.

– Visst kan jag se det orimliga i att apparatur som inte är avsedd att användas för tv-tittande blir licenspliktig, säger Radiotjänst vd Anna Pettersson till Computer Sweden.

Computer Sweden skriver vidare att den enda möjligheten att slippa betala licenspengar är att företagen lyckas övertyga Radiotjänst om att det inte går att titta på TV på företagets datorer. Något som skulle vara möjligt att lösa med exempelvis installation av mjukvaruspärrar.