STOR GUIDE: Så får du bidrag till ditt företag

Gustaf Brickman

Publicerades: 19 augusti, 2015

Oddsen för att få stöd till ditt företag är ganska goda. Men då gäller det att din affärsidé uppfyller vissa kriterier. Läs vår stora guide till detta här.

Bidrag kallas i officiella sammanhang framförallt för ”stöd”, men är i praktiken pengar in i ditt företag som du inte behöver betala tillbaka. Däremot kan det finnas andra kriterier som ska uppfyllas.

Driva Eget får ofta frågan: ”Hur får jag bidrag till mitt företag?”. Därför har vi skrivit ihop en guide till detta med hjälp av olika experter med de steg du bör tänka på. Här är sju viktiga punkter du måste tänka på för att få stöd/bidrag till ditt företag:

1. Din affärsidé/ditt företag måste bidra med innovation

Grundregeln för att få de flesta stöden är att ditt företag kan bidra med tillväxt och/eller innovation.

Det innebär att du inte får stöd för att driva din enmansfirma eller ditt småföretag som du alltid gjort. Men om du har en ny, innovativ idé som kan ge tillväxt till orten eller regionen, då ökar chansen.

Din idé ska alltså vara något nyskapande, men det behöver inte vara en helt ny och komplicerad uppfinning.

Lika gärna kan det vara affärsmodellen som är innovativ – ett helt nytt koncept för frisörsalonger kan till exempel passa alldeles utmärkt.

2. … och med tillväxt

Med tillväxt menas framför allt att din företagsidé ska kunna skapa arbetstillfällen till andra människor under lönsamma former.

Det finns dessutom ytterligare en viktig sak att tänka på: du kommer inte att få statligt stöd för en idé som uppenbarligen kommer att försämra för andra existerande företag, något som kallas undanträngningseffekten.

3. Här kan du hitta stöden

Här har vi gjort en lång lista över de stöd som erbjuds via de vanligaste myndigheterna och organisationerna.

Många av stöden utlyses vid bara ett tillfälle, beroende på vad myndighetens eller organisationens uppdrag just då är. Det betyder att det är bra att återkommande gå in och titta vad man kan få stöd för.

Stödgivarens uppdrag kan generellt sett också ge en bra uppfattning om vad man kan få stöd för – att Vinnova ska premiera innovationer och Tillväxtverket arbetar för tillväxt är två uppenbara exempel.

4. Se över villkoren

En viktig sak att fundera över är villkoren i stöden och vad du kan få stöd till. Det kan vara produktutveckling, konsulttjänster för att utveckla en idé, investeringar eller för att täcka direkta kostnader som resor och material.

Många kräver dessutom medfinansiering från annat håll – och det gör att Almi ofta är en bra utgångspunkt när du ska söka. Där kan du få kontakt med både långivare och investerare. Dessutom vet deras kostnadsfria rådgivare vilka stöd på regional och nationell nivå som kan passa för ditt företag.

5. Tänk igenom hur mycket du behöver

Med hundratals olika stöd är det inte helt lätt att svara på hur mycket ditt företag kan få. Det varierar från mindre belopp i form av ”förstudiemedel” från Almi, för att undersöka om det finns en framtid i din idé, till upp till ett antal miljoner för utvecklingsprojekt som skapar tillväxt i företaget genom Vinnova.

6. Gör en attraktiv ansökan

Vägen till pengarna går ofta genom en process som liknar en upphandling. Vanligtvis tittar man på tre faktorer:

  • Potentialen hos idén. Är den tillräckligt unik och attraktiv för att kunna bidra till tillväxt?
  • Genomförbarheten. Är angreppssättet och den tänkta budgeten realistiska och hur ser finansieringsmöjligheterna för projektet ut?
  • Dig och dina kompanjoner. Har ni nödvändig kompetens, vilja och förmåga att genomföra utveckling och kommersialisering? Och hur tänker ni komplettera eventuella brister?

7. ”Men hur är det med starta eget-bidrag då?

Ja, denna möjlighet finns också. Men det är inte alls så självklart som man kan tro. Här är vår guide till starta eget-bidrag.

 

LÄS OCKSÅ: