Stränga banker lyfter inkassobolagen

Redaktionen

Publicerades: 30 oktober, 2012

När bankerna stramar åt långivningen skaffar företagen likviditet genom att sälja sina fakturor. Under de senaste två åren har fakturaköpen fördubblats. Gladast är inkassoföretagen.

Att sälja fakturor kan vara ett sätt för företagen att stärka sin likviditet när bankerna blivit strängare med att låna ut till företagen. Nu visar en undersökning från Qvido, som refereras i Dagens Industri, att fakturaköpen har fördubblats under de senaste två åren.

– Bankerna har blivit mer restriktiva. Samtidigt får många bolag vänta allt längre innan pengarna är på kontot på grund av att kredittiderna till deras kunder har förlängts, säger Tippu Mahmood, vd på Qvido.

Det gör att inkassobolagen nu går som tåget, enligt Dagens Industri. Mest lönsamt är Lindorff Sverige, med ett resultat på 246 miljoner förra året. Det motsvarar en rörelsemarginal på nästan 42 procent.

– Factoring har ökat stadigt de senaste tio åren, säger Tippu Mahmood.

Enligt honom ligger Sverige i frontlinjen inom fakturaköp, eftersom mycket bolagsinformation finns lätt tillgänglig, vilket underlättar riskbedömningen för den som köper fakturorna.

Tippu Mahmood kallar bankerna för ”hypernervösa” och rekommenderar små och medelstora företag att försöka bygga det egna kapitalet för att inte vara beroende av extern finansiering.