<![CDATA[]]>

”Vilka bidrag kan jag få?”

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 21 oktober, 2015

Läsaren Mikaela ska starta eget och undrar om det finns bidrag eller stöd att få under den första tiden i företaget. Driva Egets Camilla Björkman ger råd.

Fråga från läsaren Mikaela: Jag vill starta eget som coach och undrar om det finns några bidrag eller stöd att få. Var hittar jag i så fall dessa?

Det finns en hel del stöd och bidrag för företagare att söka men kravet är oftast att du antingen ska bidra med tillväxt och/eller innovation.

Här kvalar oftast inte en enmansfirma in, vilket tyvärr gör det svårt att få stöd för att ”bara” starta eget. Undantaget är om du har en affärsmodell som inte bara handlar om att du ska driva eget som enmansföretagare utan till exempel är ett innovativt, nytt coachkoncept som kan bidra med tillväxt. Det finns också regionala stöd för investeringar. Läs mer på driva-eget.se/guide-bidrag.

Vilka stöd som finns ute varierar också från månad till månad. Det bästa du kan göra är att besöka alla sajter hos de större organisationer som ger stöd, till exempel Tillväxtverket, Vinnova och Almi. Du hittar en förteckning över dessa på driva-eget.se/stod. Där kan du läsa om kriterierna för de olika stöd som ligger ute.

Ett alternativ kan vara starta eget-bidrag. Men du ska då ha varit arbetslös en tid och sökt jobb samt tillhöra en av vissa prioriterade grupper. Till exempel: Du är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och i behov av fördjupat stöd, du är ung och har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan, du står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av särskilda skäl och så vidare.