<![CDATA[]]>

"Hjälp! Mina anställda klarar ingenting själva"

Ingrid Kindahl

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 april, 2015

”Mina anställda är osjälvständiga och bryr sig inte om firman – bara sin fritid. Vad ska jag göra?” Läs ledarskapsexpertens svar här.

Alla entreprenörer trivs inte automatiskt som chefer. Här ger ledarskapsexperten Anki Udd på Ledarna råd om hur du kan hantera en vanlig chefssituation.

Fråga:

”Mina anställda är osjälvständiga. Ingen fattar egna beslut, alla bara väntar på att jag ska komma och bestämma. Vi förlorar massor med tid.

Dessutom är det bara jag som brinner för företaget. De anställda verkar mer intresserade av sina familjer och fritidsintressen. Vad ska jag göra?”

Anki-UddExpertens råd:

”Rannsaka dig själv. Har du verkligen skapat ett klimat där de anställda vågar ta initiativ och kanske misslyckas?

Du kanske har svårt att peka på vad du väntar dig av dina anställda och visa att du litar på att de kan lösa uppgiften. Det är ditt eget beteende du måste ändra på.

Det är helt naturligt att dina anställda inte brinner för företaget på samma sätt som du själv. Du kan inte begära att de anställda ska ha samma känsla som du. Det är ju du som äger företaget.

Men du har rätt att kräva engagemang från dina anställda. Det lockar du bäst fram genom att visa var och en varför de är viktiga och vad de bidrar med.”

Läs också: Gör som Gunnar – här är 5 tips för att delegera rätt