<![CDATA[]]>

Regeringen kan svika löftet till småföretagarna

Ebba Arnborg

Publicerades: 27 maj, 2015

Före valet lovade S att ta bort en av de två sjuklöneveckor arbetsgivare betalar. Nu utesluter de inte att det kan bli en tredje vecka.
– Regeringen siktar på någon form av rekord i brutna löften, rasar Annie Lööf (C).

Det var i SVT:s Agenda i söndags som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) sa att hon inte uteslöt att arbetsgivare nu kan få betala en större del av sjuklönekostnaden, till exempel genom en tredje sjuklönevecka.
– Jag vill inte utesluta det, svarade hon på frågan om hon kan tänka sig att förlänga perioden som arbetsgivaren betalar.

En extra sjuklönevecka skulle dock gå helt emot vad Socialdemokraterna lovade innan valet. Mikael Damberg (S) lovade själv i ett debattinlägg här på driva-eget.se bara fyra dagar innan valet att staten skulle ta sjukansvaret för andra sjuklöneveckan.
– Sveriges hårt arbetande företagare behöver raka rör, schyssta villkor och mindre krångel. De vill ha möjlighet att expandera och anställa fler, skrev han då och fortsatte:

– Politiker kan inte skapa jobb – det är företagen som gör det. Däremot måste politiken skapa bra förutsättningar för Sveriges företagare. Vi vill därför att staten ska ta över ansvaret för andra sjuklöneveckan. För att underlätta för småföretag att våga ta steget och anställa måste hela samhället vara med och dela på riskerna. Det gäller inte minst risken för att den anställda blir sjuk. En sådan reform skulle göra att fler små och medelstora företag vågar ta risken att anställa ytterligare en person.

Många tolkar Annika Strandhälls uttalande som ett brutet vallöfte.
– För mig låter det som att man sviker ett löfte som man har lämnat, säger Carina Bäck, ansvarig för socialförsäkringsfrågor på Svenskt Näringsliv till SVT.

Men Annika Strandhäll påpekar till Driva Eget att det inte finns något förslag om en extra sjuklönevecka och att det inte heller är något som diskuteras. Inte heller fördes Dambergs löfte in i Socialdemokraternas valmanifest. Där stod endast att att partiet ville minska arbetsgivarnas sjuklöneansvar. Annika Strandhäll menar därför att Socialdemokraterna redan infriat sitt vallöfte i och med det högkostnadsskydd för sjuklönekostnader för små och medelstora företag som infördes vid årsskiftet.
– Det är svårt att bryta ett vallöfte som vi redan har genomfört, säger hon.

Behöver småföretagare oroa sig för en tredje sjuklönevecka?
–  Nej, det finns inget sådant förslag, inte ens en diskussion. Vi hoppas nu att småföretagen känner att det det högkostnadsskydd som infördes 1 januari skapar lättnader för dem, säger Annika Strandhäll till Driva Eget.

Men att vallöftet skulle vara uppfyllt håller inte Centerpartiets Annie Lööf med om:
– Mikael Damberg var väldigt tydlig med att staten ska ta över ansvaret även för den andra veckan. Att då ett knappt halvår senare prata om att lägga till en vecka visar hur oseriöst den här regeringen tar på sina löften till svenska folket, säger hon.

Regeringen har redan tidigare brutit ett löfte till Sveriges småföretagare. Innan valet lovade Stefan Löfven (S) att inte röra rotavdraget. Men nu vill regeringen sänka avdraget från 50 procent till 30 procent. Läs mer här.