Dagens skattekrångel: Tre revisioner per man och år

Anders Andersson

Publicerades: 17 februari, 2009

Skattereglerna  för handelsbolag är så krångliga att det tog ett år för sju skatterevisorer att göra 24 granskningar. Nu vill Skatteverket förenkla reglerna.

Skatteverket i Stockholm och Göteborg specialgranskade i fjol handelsbolag och kommanditbolag för att upptäcka otillåten skatteplanering.  De sju revisorerna i Stockholm hann bara med att granska 24 av Stockholms 300 000 handelsbolag – endast drygt tre fall vardera:

– Sådana bolag  är något av det krångligaste Skatteverket har att granska. För att upptäcka fusket måste de ofta granska ett 20-tal deklarationer  för att reda ut ett enda fall, säger Per Göransson på Skatteverket till ekonomiekot .

De revisioner som gjorts har avslöjat att många handels- och kommanditbolag startas som  skatteplaneringsobjekt .

– Vi har sett några fall där vi redan från början kan se att orsaken till att man har påbörjat rörelsen med ett handelsbolag har varit att kringgå reglerna, säger Per Göransson.

Men viss skatteplanering med handelsbolag är tillåten. En privatperson kan till exempel starta ett handelsbolag som ägs tillsammans med ett aktiebolag.

Man får däremot inte fördela vinsten från handelsbolaget så att man kommer undan en del av skatten.

– Skatteverket vill nu att reglerna för handelsbolag och kommanditbolag görs om så att både granskningen blir lättare och att det blir svårare att komma undan skatten, säger Per Göransson.

Så undviker du skatterevision.