Det kan löna sig att betala kvarskatten i förväg

Anders Andersson

Publicerades: 1 maj, 2013

Räknar du med kvarskatt efter årets deklaration kommer nu frågan om du ska betala in skatten i förväg eller inte. Från fredag den 3 maj blir det ränta på hela kvarskatten. Läs här om det lönar sig eller inte med fyllnadsinbetalning.

Reglerna har i år ändrats på detta sätt:

  • Från den 12 februari blev det ränta endast på den del av en kommande kvarskatt som ligger över 30 000 kr. Gränsen var tidigare 20 000 kr.
  • Från och med den 3 maj blir det ränta på hela beloppet.
  • Räntan beräknas dag för dag efter en icke avdragsgill årsränta på 1,25 procent som kallas kostnadsränta. Det motsvarar 1,8 procent i avdragsgill ränta.

Om det lönar sig att nu göra en fyllnadsinbetalning eller inte beror på vilken avkastning du räknar med att få fram tills du måste betala in skatten i december (om du får slutskattsedel i september) eller i mars (om du får slutskattsedel i december).

Det lönar sig i princip aldrig att låna för att göra fyllnadsinbetalning. Om du har pengar tillgängliga resonerar du så här:
 

  • Om du räknar med en avkastning på mindre än 1,8 procent så betala in hela den väntade kvarskatten nu. Räkna du med högre avkastning så kan du strunta i fyllnadsinbetalning. Här kan du se att det faktiskt finns konton som ger högre ränta.