<![CDATA[]]>

Fem sommaravdrag du inte får missa

Anders Andersson

Publicerades: 16 juli, 2013

När resten av Sverige tar semester jobbar många småföretagare ändå. Missa då inte att spara kvittot för följande fem avdrag, bland annat en födelsedagspresent till dig själv.

1. Resor
En ren affärsresa är naturligtvis avdragsgill. Men även flygbiljetten för en semesterresa utomlands går att dra av om du under resan besökt kunder eller haft affärsförhandlingar. Även traktamenten för dessa dagar är avdragsgilla. Se vidare här.

Ibland kan gränsen mellan en konferensresa och en semesterresa vara svår att dra. Skatteverket anser att resan är avdragsgill om det under en veckoresa varit minst sex timmars effektivt konferensarbete per dag och högst en konferensfri dag.

2. Mobiltelefon
Du kan helt slippa privata kostnader för mobiltelefon om du bara ser till att företaget har rätt abonnemangstyp. Om arbetsgivaren har ett abonnemang med fast avgift utan separata samtalsavgifter blir det nämligen ingen förmånsskatt för den som behöver mobiltelefon i jobbet, oavsett hur mycket mobilen även används för privat bruk.

3. Motion
Kostnader för motion kan dras av utan att det blir förmånsvärde. Men det måste vara sådant som erbjuds till alla anställda och är av ”enkelt slag” och av ”mindre värde”. Det betyder att ett gymkort går att dra av, men inte kostnaden för en dyr personlig tränare.

Idrottskläder och motionsredskap av mindre värde och enklare slag kan dras av om dessa erbjuds till alla anställda och har reklamtryck.

Företaget kan betala och dra av tävling och träning för sporter som fotboll och bowling. Däremot inte sporter som anses kräva dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning, som golf, segling, ridning och slalomåkning.

4. Rehabilitering
Företaget kan betala och dra av kostnaden för företagshälsovård utan att detta ger förmånsskatt. Detta gäller också sjukgymnastik och andra behandlingar, exempelvis massage på kontoret. Också rehabiliteringskostnader för att den anställde ska kunna komma tillbaka till arbetet är avdragsgilla och ger ingen skattefri förmån.

5. Födelsedagspresent
Fyller du år i sommar? Den som varit anställd i ett aktiebolag i minst sex år har rätt att få en gåva på sin 50-årsdag eller 60-årsdag av sin arbetsgivare som företaget drar av, dock inte penninggåva.

Högsta värdet av sådana gåvor har i år höjts från 10 000 till 15 000 kronor. Även om företaget har en enda anställd, du själv, kan en sådan födelsedagsgåva dras av. Det finns inte något krav på att alla anställda i detta fall ska behandlas lika.