<![CDATA[]]>

”Företagare ska ha lägre skatt än löntagare”

Anders Andersson

Publicerades: 14 januari, 2009

Småföretagarpolitikerna Karin Pilsäter(fp) och Luciano Astulldo(s) är överens om att företagare ska ha lägre skatt än löntagare och att det inte längre är fult att tjäna pengar. De sitter på Odenteaterns scen i en debatt efter en pjäs om just småföretagare.

– Fast det är inte lätt att få gehör för sådana åsikter i det stora socialdemokratiska partiet. Men attityden är nu snabbt på väg att förändras till en mer positiv företagarsyn, säger Luciano Astulldu.

– Dagens lågkonjunktur kan ha det positiva med sig att fler startar eget. Nu i den sämre konjunkturen är små företag ännu viktigare än tidigare. menar Karin Pilsäter.

Både är förvånansvärt eniga, och lovar att försöka hitta på nya sätt att stimulera egenföretagarna.

– Men några ökade starta-eget-bidrag vill jag inte se. Det är då så lät att det då går bidrag till dem som startar utan någon hållbar affärsidé, säger Karin Pilsäter.

De sitter kring köksbordet där småföretagarna i Städ & Stök AB just haft ett kaotiskt styrelsemöte i pjäsen Tommy Hammarströms pjäs Dagen är nattens moder ? en extra föreställning för Driva Egets läsare med efterföljande debatt.


Småföretagarna på Odenteaterns scen fr v: Erica Lernehav, Fillie Lyckow, Paula Ternström och Klas Ahlstedt.

Pjäsens slutar med att minskade arbetsgivaravgivaravgifter räddar det krisdrabbade städbolaget ? och arbetsgivaravgifterna står i fokus även i efterdebatten.

– Arbetsgivaravgifterna var nära att knäcka oss i början, säger Paula Ternström, en av teaterns två ägare.

En av de två som får lön från teatern är skådespelerskan Fille Lyckow.

– Hon har fyllt 70 år och därmed slipper vi sociala avgifter för henne. Det verkar som om samhället menar att vi bara ska ha pensionärer på scenen, säger Paula.

Hon är irriterad på att Alliansen tog bort skatterabatten för arbetsgivaravgiften. Och bland småföretagarna i publiken var arbetgivaravgiften det stora ämnet. Representanterna för Företagarna sa att det var just denna som irriterade medlemmarna allra mest.

Småföretagaren Urban Sjöbom i publiken kom med ett konkret förslag, som gav applåder direkt:

– Vi är säkert 500 000 enmansföretagare i Sverige som inte vågar anställa någon. Om vi skulle avlöna en anställd vardera skulle vi skapa 500 000 nya jobb. Om vi blev befriade från arbetsgivaravgift för den första anställde i fem år tror jag att många skulle våga ta det stora steget till att anställa.

– Men sådan regler gör att många företagare försöka kringgå reglerna genom att lägga ned sitt företag och starta om, invände Karin Pilsäter.

– Typiskt politiker som utgår ifrån att företagare hela tiden försöker kringgå reglerna och fuska, sa en av de engagerade småföretagarna i publiken.